Parada de Crăciun: Mascaţii şi cetele de colindători au invadat municipiul Botoşani! FOTO, VIDEO
FOTOREPORTAJ!

Parada de Crăciun: Mascaţii şi cetele de colindători au invadat municipiul Botoşani! FOTO, VIDEO
Municipiul Botoşani a fost cuprins, duminică, de spiritul sărbătorilor de iarnă. Sute de colindători şi urători din întreg judeţul, dar şi din alte judeţe din ţară, au invadat oraşul pentru a vesti sărbătoarea Naşterii Domnului.

Formaţiile de datini şi obiceiuri de iarnă s-au adunat în faţa Palatului Administrativ încă de la primele ore ale dimineţii şi au făcut “încălzirea" pentru parada care a început la ora 10.00.

Păstrătorii tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti au venit costumaţi în căiuţi, capre, urşi, mascaţi, o parte dintre costume fiind adaptate la vremurile actuale, spre încântarea trecătorilor care s-au oprit să îi admire şi care au imortalizat momentul printr-o fotografie. O botoşăneancă a dorit să facă fotografii pentru a le trimite copiilor plecaţi peste hotare.

“În fiecare an ies să văd parada de Crăciun să fac fotografii pentru a le trimite copiilor şi nepoţilor. Nu vin prea des în ţară, dar mereu mă roagă să le trimit lucruri care să le amintească de casă", a spus femeia.

Străzile municipiulu Botoşani au răsunat zeci de minute de glasurile colindătorilor şi de muzică, iar urşii şi căiuţii au oferit un adevărat spectacol coregrafic. 

Parada s-a desfăşurat pe traseul Piața Revoluției – Casa Sindicatelor – Colegiul Național A.T. Laurian- Bazar – Calea Națională – Cuza Vodă – Piața Revoluției.

După paradă, formaţiile de datini şi obiceiuri vor continua să îi bucure pe botoşăneni prin spectacolele pe care le vor prezenta în faţa Palatului Administrativ. În acest an au fost invitate formaţii din Constanța - Mereni, Maramureș - Săcălășeni, Bistrița - Plaiurile Bârgăului, Suceava - Preutești, Bistrița - Doruri Bistrițene, Bacău - Dofteana, R. Moldova – Pelinia - Drochia, și din județul Botoșani – Broscăuți, Cîndești, Hlipiceni, Tudora, Lozna, Vf. Câmpului, Vorona, Vlăsinești, Flămânzi, Costești - Răchiți, Durnești, Negreni - Știubieni, Cristești.

Ca si in ceilalti ani, principala atractie a paradei a fost ceata de ursi de la Dofteana, din judetul Bacau.

Parada datinilor şi obiceiurilor de iarnă a fost organizată în cadrul Festivalului “Din străbuni, din oameni buni“, organizat de Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale.
 



















































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
21

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...

Credincioșii dorohoieni, pelerini în Sâmbăta lui Lazăr (Foto)

astăzi, 16:52
44

Cu multă bucurie, preoții și credincioșii din orașul Dorohoi și din împrejurimi au participat mai întâi la Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim.După slujba Vecer...

Cu botoșăneanca Simona Radiș în barcă: România câștigă Aurul la ”proba-regină” de 8+1, la Europenele din Ungaria!

astăzi, 16:08
88

Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus ță...