Pandemia a pus pe chituci toată economia. Transportul local s-a prăbușit cu 80%. Cosmin Andrei: “Managementul de la Eltrans stă cu mâna întinsa la Consiliul Local în loc să fie eficient”

Pandemia a pus pe chituci toată economia. Transportul local s-a prăbușit cu 80%. Cosmin Andrei: “Managementul de la Eltrans stă cu mâna întinsa la Consiliul Local în loc să fie eficient”

În cadrul Ședinței Ordinare a Consiliului Local din data de 30 iulie, consilierii locali au aprobat cu 18 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri, Proiectul de hotărâre a Consiliului Local privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020, al S.C Eltrans S.A.

Societatea a solicitat  Consiliului Local al Municipiului Botoșani aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 pentru transportul de călători. Necesitatea rectificării Bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2020, este determinată de evenimente importante produse în acest an și anume: în luna iunie 2020 S.C Eltrans S.A a recepționat nouă autobuze noi, urmând ca transportul în comun de persoane cu tramvaiul să fie înlocuit cu autobuze.

“Acest lucru presupune ca activitatea de exploatare cu tramvaie să fie restructurată substanțial, concomitent cu activitățile conexe, respectiv cea de Întreținere, Revizii și Reparații tramvaie – Depou, cale de rulare, rețea contact. Schimbările ce urmează a se efectua în activitatea de exploatare a S.C Eltrans S.A vor influența veniturile și cheltuielile societății”, se arată în Nota de fundamentare a Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2020.

Având în vedere impactul generat de decretarea stării de urgență în data de 16 martie ca urmare a situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului, au fost luate măsuri de limitare a circulației populației, măsuri care au dus la o reducere dramatică (de aproximativ 80%) a transportului de persoane, se arată în aceeași Notă de fundamentare care precizează că veniturile societății din vânzările directe ( tichete de călătorie sau abonamete)au scăzut cu peste 70 %.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani, a declarat că suplimentarea veniturilor societății Eltrans demonstrează ineficiența managementului de aici, care continuă să stea “cu mâna întinsă” la Consiliul Local.

“La Eltrans propuneți suplimentarea veniturilor cu 1.700.000 lei pe care să-I primească de la autoritatea locală în condițiile în care Consiliul Concurenței a acordat aviz pentru schimbarea modului de transport din transport public cu tramvaiul în transport public cu autobuze cu condiția să nu primească sume suplimentare decât cele pe care le-a avut atunci când opera cu tramvaiul. Astăzi facem această modificare. Deci, 1.700.000 lei, ceea ce conduce la ideea că se invalidează avizul pe care l-a dat Consiliul Concurenței nemaivorbind de ineficiența managementului de la Eltrans care, în continuare, stă cu mâna întinsă la Consiliul Local în loc să-și caute venituri, în loc să fie eficient. Cere bani de la Consiliul Local deși la început ne-a spus că nu va avea nevoie de bani suplimentari față de ce a primit în anii anterioari ca subvenție. Societatea ține autobuzele pe dreapta în continuare iar tramvaiele deraiază aproape în fiecare zi”, a precizat Cosmin Andrei.

În replică, Eugen Țurcanu i-a transmis de la distanță că mai are doar o zi la dispoziție în care mai poate vorbi despre tramvaiele deraiate pentru că începând cu 1 august noile autobuze vor fi puse în funcțiune.

 

Spune-ne opinia ta