Până în decembrie, aproape toate apartamentele trebuie să aibă contoare pentru căldură

Până la sfârşitul anului 2016, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică trebuie să aibă montate contoare pentru căldură, conform legislaţiei în vigoare. Deşi acest termen a fost impus încă din 2014, se estimează că, în prezent, abia în 40% dintre blocurile vizate se face contorizarea căldurii la nivel de apartament.

Conform Avocatnet.ro, obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie a acestui an, a fost introdusă în august 2014 prin intermediul Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

Concret, aşa cum se arată în acest act normativ, "în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie". Totuşi, dacă folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri "pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte".

Practic, vizate sunt doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament sau cu ajutorul unor surse proprii locale la nivel de scară/bloc.

La nivel naţional, aproximativ 1,3 milioane de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, dintre care cele mai multe se găsesc în Bucureşti, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC), entitate ce s-a implicat în informarea populaţiei despre obligativitatea montării de contoare de căldură la nivel de apartament, estimează că, în prezent, doar aproximativ 40% dintre blocurile vizate deţin repartitoare.

Important! Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor este obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie (de exemplu, sediu de firmă sau magazin).

Proprietarii apartamentelor pot fi amendaţi dacă nu se ocupă de contorizare

Deşi Legea eficienţei energetice nu prevede cui anume îi revine obligaţia de a monta contoare sau repartitoare, există un alt act normativ care indică acest lucru. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Ce trebuie să știe cetățenii care înaintează petiții!

astăzi, 18:18

Astfel, dintre acestea: -113 petiții au fost redirecționate către alte instituții, întrucât au fost greşit adresate Gărzii Naţionale de Mediu; - 60 petiții au fost soluționa...

Botoșani: Prezență la vot la ora 17.00!

astăzi, 17:17

34,8% era prezența la vot, în județul Botoșani, la ora 17.00, în continuare sub media națională (42,4%). În cele 433 de secții de votare s-au prezentat la urne 118.592 de ce...

Schimbări în Legea învățământului pentru unii elevi: „Trebuie să fim mai serioși!”

astăzi, 16:50

Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv, va da o probă mai simplă, un test scris care să le verifice noțiunile de bază. Profesoara de Matematică De...