Pacienţii mutilaţi de medici vor fi despăgubiţi în cel mult şase luni de la sesizarea malpraxis-ului

Pacienţii mutilaţi în spitale, din neglijenţă, imprudenţă, din cauza nerespectării protocoalelor specifice sau a cunoştinţelor medicale insuficiente ale personalului medical care i-a îngrijit vor fi despăgubiţi în maximum şase luni de zile de data la care pacienţii au semnalat malpraxis-ul, potrivit unui proiect de lege.
 
Doar câteva cazuri de malpraxis au fost confirmate până acum în instanţa din România. Medicul Naum Ciomu, medicul Traian Ursu şi medicul Mihail Stoica se numără printre cei care au primit sentinţa definitivă pentru vătămare corporală din culpă.
 
Majoritatea cazurilor se judecă însă în instanţă de ani de zile, pacienţii sau supravieţuitorii lor aşteptând uneori şi 11 ani o sentinţă definitivă în cazul medicilor acuzaţi că i-au mutilat.

Ministerul Sănătăţii a lansat vineri, 21 iunie, proiectul de lege a malpraxis-ului, potrivit căruia cazurile de malpraxis se vor rezolva, în mod obligatoriu, pe cale amiabilă, în cel mult şase luni de la momentul în care pacientul semnalează cazul de malpraxis.
 
Proiectul legii malpraxis-ului aduce şi alte schimbări în favoarea pacientului: el nu va achita niciun leu şi va avea acces la documentele lui medicale, pe toată durata procedurii de rezolvare a cazului de malpraxis. De asemenea, şi pacienţii care nu au plătit contribuţia la Sănătate vor putea fi despăgubiţi, în caz de malpraxis.
 
Eşti victima unui malpraxis? Ce paşi vei parcurge ca să fii despăgubit pentru prejudiciul produs
 
1. În primul rând, pacientul care consideră că este victima unui caz de malpraxis face o cerere de despăgubire către spitalul în care a fost prejudiciat.
 
2. Apoi, în termen de 15 zile de la primirea cererii de despăgubire de la pacientul vătămat, spitalul face un dosar medical al pacientului, pe care îl va trimite societății/societăților de asigurare cu care are contract de asigurare de malpraxis spitalul și medicul acuzat.
 
Ce se întâmplă mai departe
 
3. Societatea de asigurări la care ajunge dosarul posibilului caz de malpraxis va alege de comun acord cu pacientul vătămat și cu medicul un expert care va decide dacă pacientul a fost, într-adevăr, victima unui malpraxis.

Acest expert este un medic cu experiență în specialitatea medicală relevantă pentru cazul investigat. De exemplu, dacă eşti victima unui malpraxis produs de un medic ortoped, cazul tău va fi investigat tot de un medic ortoped. Acest expert va decide dacă este vorba de un caz de malpraxis sau nu.
 
Expertul va fi ales dintr-o listă stabilită de Ministerul Sănătății prin consultarea asociațiilor profesionale de specialitate (Colegiile medicilor, medicilor dentiști și farmaciștilor precum Ordinul asistenţilor medicali din România).
 
Dacă cele trei părţi implicate (societatea de asigurări, pacientul şi medicul reclamat) nu ajung la consens în privinţa alegerii expertului care va decide dacă e vorba de malpraxis, atunci expertul va fi ales prin tragere la sorţi.

Indiferent de modul prin care e ales expertul, procedura selectării acestuia nu poate depăşi 30 de zile, conform proiectului de lege.
 
Dacă cele trei părţi implicate (societatea de asigurări, pacientul şi medicul reclamat) în posibilul caz de malpraxis sunt de acord, la expertiză poate participa și un expert medico-legal.


Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Wednesday, 27 November 2024

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...

Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!

Wednesday, 27 November 2024

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...

Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”

Wednesday, 27 November 2024

„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...