"Nu-mi place să văd că tot felul de criminali trag cu armele me"le. Am creat arme cu scopul de a apăra societatea noastră"...
Sunt cuvintele lui Mihail Timofeevici Kalaşnikov, "părintele" legendarei mitraliere care îi poartă numele. Duminică seara, Mihail Kalaşnikov, în vârstă de 93 de ani a fost transportat din Ijevsk la Moscova, la Spitalul Militar Mandrâka cu un avion special. În prezent, starea lui este stabilă, însă este în continuare gravă.
Nimeni nu ar fi crezut
Kalaşnikov s-a născut în sătucul Kurya din imensitatea Regiunii Altai, într-o familie de ţărani. Tatăl micului Mjihail avea să fie deportat într-unul dintre gulagurile de tristă amintire ale Uniunii Sovietice.
Conform biografilor, nimeni nu ar fi crezut pe atunci că micuţul Mihail ar fi avut vreo înclinaţie tehnică: băiatul credea că va deveni poet! Până la îndeplinirea serviciului militar, Mihail avea deja la activ şase volume de poezii. De fapt, Kalaşnikov nu a renunţat niciodată la această "pasiune".
A primit ordin de recrutare în 1938, a ajuns la Kiev, şi a devenit mecanic tanchist, iar în cele din urmă, sergent major, comandantul unui tanc.
Nu s-a lăsat
Este grav rănit de schije în timpul luptelor date pentru apărarea oraşului Bryansk, în luna octombrie a anului 1941. Pe patul de spital, Mihail Timofeevici se gândeşte serios la conceperea unei arme automate de asalt care să însemne ceva nou pe câmpul de luptă...A făcut un prototip, l-a prezentat în cadrul Institutului de Aviaţie din Moscova, dar arma nu a trecut testele! Mihail nu s-a lăsat: la 12 iunie 1942 prezenta , al doilea model de pistol automat. De data aceasta a dat lovitura. Kalaşnikov va fi decorat de însuşi Stalin şi va câştiga rangul de proiectant-şef în cadrul Departamentul de Arme de Asalt al Armatei Roşii.
Simbol de luptă
Kalaşnikovul reprezintă singura armă care se află concomitent în dotarea a peste 50 de armate din lume, precum şi singura mitralieră portabilă care figurează pe steagul unui stat, şi anume al Mozambicului. Prima versiune a Kalaşnikovului avea corpul din tablă de oţel, fiind înlocuit ulterior cu o piesă de oţel frezat. În urma impunerii pe piaţa sovietică, această armă a fost exportată întâi în toate statele membre ale Pactului de la Varşovia. Ca un fapt inedit, modelul românesc avea patul şi ulucul fabricate din bloc lamelat din lemn şi crosa pistol din plastic. AK-200, noul model de Kalaşnikov a intrat în dotarea forţelor armatei ruse începând cu anul 20. După cum subliniază analiştii, arma creată de cel care a ajuns erou al Muncii Socialiste, a primit Premiul Lenin, a fost ridicat la rang de colonel şi a primit gradul de Doctor în Ştiinţe Inginereşti a urmat un "curs" ascendent. A devenit un simbol de luptă, un mit şi un punct de referinţă în toate conflictele armate din ultimii 60 de ani., scrie evz.ro.
MITRALIERA fără limite. Incredibilul destin al POETULUI care a inventat faimoasa ARMĂ
Stiri Botosani Tuesday, 25 June 2013 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
APEL umanitar: Ionuț s-a stins în Olanda, familia din Botoșani este dărâmată de durere!
astăzi, 08:00
Un botoșănean de 23 de ani a fost victima unui cumplit accident de muncă în Olanda. Vestea i-a înmărmurit de durere pe cei de acasă, care zile în șir au sperat că medicii vor ...
Doliu în sportul botoșănean, s-a stins un mare antrenor. ”Copiii mei au crescut sub bagheta dumneavoastră!”
astăzi, 07:30
A format campioni de calibru național, dar și antrenori care îi duc mai departe misiunea. Generații de copii au învățat de la el că sportul nu este doar o competiție, ci și un mod ...
Cât de rapidă este o mașină Porsche (Foto, Video)
astăzi, 07:15
-Iubito, ce posibilitate ar fi să petrecem noaptea amândoi? -0% -Dacă îți spun că Porsche-ul este al meu? -100% -Să dea naiba, a avut dreptate vânzătorul. Ajunge de...