MITRALIERA fără limite. Incredibilul destin al POETULUI care a inventat faimoasa ARMĂ

MITRALIERA fără limite. Incredibilul destin al POETULUI care a inventat faimoasa ARMĂ
"Nu-mi place să văd că tot felul de criminali trag cu armele me"le. Am creat arme cu scopul de a apăra societatea noastră"...

Sunt cuvintele lui Mihail Timofeevici Kalaşnikov, "părintele" legendarei mitraliere care îi poartă numele. Duminică seara, Mihail Kalaşnikov, în vârstă de 93 de ani a fost transportat din Ijevsk la Moscova, la Spitalul Militar Mandrâka cu un avion special. În prezent, starea lui este stabilă, însă este în continuare gravă.

Nimeni nu ar fi crezut

Kalaşnikov s-a născut în sătucul Kurya din imensitatea Regiunii Altai, într-o familie de ţărani. Tatăl micului Mjihail avea să fie deportat într-unul dintre gulagurile de tristă amintire ale Uniunii Sovietice.

 Conform biografilor, nimeni nu ar fi crezut pe atunci că micuţul Mihail ar fi avut vreo înclinaţie tehnică: băiatul credea că va deveni poet! Până la îndeplinirea serviciului militar, Mihail avea deja la activ şase volume de poezii. De fapt, Kalaşnikov nu a renunţat niciodată la această "pasiune".

A primit ordin de recrutare în 1938, a ajuns la Kiev, şi a devenit mecanic tanchist, iar în  cele din urmă, sergent major, comandantul unui tanc.

Nu s-a lăsat

Este grav rănit de schije în timpul luptelor date pentru apărarea oraşului Bryansk, în luna octombrie a anului 1941. Pe patul de spital, Mihail Timofeevici se gândeşte serios la conceperea unei arme automate de asalt care să însemne ceva nou pe câmpul de luptă...A făcut un prototip, l-a prezentat în cadrul Institutului de Aviaţie din Moscova, dar arma nu a trecut testele! Mihail nu s-a lăsat: la 12 iunie 1942 prezenta , al doilea model de pistol automat. De data aceasta a dat lovitura. Kalaşnikov va fi decorat de însuşi Stalin şi va câştiga rangul de proiectant-şef în cadrul Departamentul de Arme de Asalt al Armatei Roşii.

Simbol de luptă

Kalaşnikovul reprezintă singura armă care se află concomitent în dotarea a peste 50 de armate din lume, precum şi singura mitralieră portabilă care figurează pe steagul unui stat, şi anume al Mozambicului. Prima versiune a Kalaşnikovului avea corpul din tablă de oţel, fiind înlocuit ulterior cu o piesă de oţel frezat. În urma impunerii pe piaţa sovietică, această armă a fost exportată întâi în toate statele membre ale Pactului de la Varşovia. Ca un fapt inedit, modelul românesc avea patul şi ulucul fabricate din bloc lamelat din lemn şi crosa pistol din plastic. AK-200, noul model de Kalaşnikov a intrat în dotarea forţelor armatei ruse începând cu anul 20. După cum subliniază analiştii, arma creată de cel care a ajuns erou al Muncii Socialiste, a primit Premiul Lenin, a fost ridicat la rang de colonel şi a primit gradul de Doctor în Ştiinţe Inginereşti a urmat un "curs" ascendent. A devenit un simbol de luptă, un mit şi un punct de referinţă în toate conflictele armate din ultimii 60 de ani., scrie evz.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sancțiuni usturătoare pentru șoferii care dau flash-uri de averizare!

Miercuri, 3 Iulie 2024
448

Noile reglementări interzic polițiștilor să dea avertismente conducătorilor auto care încalcă în mod grav regulile rutiere. În loc de avertismente, șoferii vor fi sancționaț...

DRDP Iași: Apel la respectarea integrității infrastructurii rutiere și a siguranței participanților la trafic!

Miercuri, 3 Iulie 2024
124

Facem precizarea că asigurarea scurgerii apelor de pe drumurile naționale nu poate fi tratată conform reglementărilor, în condițiile în care rigolele, șanțurile și podețele sunt p...

Noua regulă începând de astăzi: PET-urile vor fi reciclate doar cu capac atașat!

Miercuri, 3 Iulie 2024
556

Reglementarea fost impusă de Parlamentul și Consiliul European prin art. 6 din Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Aceasta a fost transpu...