Păcăleală sau premeditare? Promisiunile lui Ţurcanu către Bîrsan, neîndeplinite!

Păcăleală sau premeditare? Promisiunile lui Ţurcanu către Bîrsan, neîndeplinite!
Mare păcăleală se pare că a tras omul de afaceri Marcel Bîrsan, administratorul de drept şi de fapt al societăţilor SC Cornell s Floor SRL, SC Omniutil SRL și SC Tino Unitrans SRL, cel care i-a construit casa din cartierul Lebăda fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu. Asta dacă nu cumva toată "afacerea" a fost premeditată şi menită a-l atrage în capcană pe fostul lider al liberalilor.

Şi asta pentru că fostul lider politic şi fostul şef al judeţului i-a promis că, prin influenţa sa, îi va asigura afaceristului de la Roma obţinerea unor contracte pe bani publici, astfel încât investiţia în casa ridicată pe numele socrului lui Ţurcanu să merite efortul. În jur de trei miliarde de lei vechi a băgat omul de afaceri în casa ridicată pe numele socrului lui Ţurcanu şi se aştepta să încaseze mult mai mult.

Concret, potrivit anchetatorilor DNA, în schimbul execuției lucrărilor, Ţurcanu i-a promis lui Bîrsan că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul primărilor Dângeni şi Avrămeni, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a trei contracte de lucrări și furnizare de bunuri către societăţile de omul de afaceri astfel; un contract având ca obiect "Întreținere drumuri sătești și comunale", în valoare de 409.312 lei fără TVA, respectiv un contract în valoare de 68.748,006 lei, inclusiv TVA având ca obiect "Instalații termice și centrala termică" la o şcoală cu clasele I-VIII, precum și un contract în valoare de 38.531,02 lei, inclusiv TVA, având ca obiect achiziționarea de mobilier pentru o altă şcoală. Mai mult, Ţurcanu promisese că se va ocupa astfel încât banii aferenţi contractelor să fie achitaţi rapid.

Tot în baza influenţei pe care o deţinea, fiind şeful CJ, Florin Ţurcanu i-a promis lui Bîrsan că îi va determina pe membrii comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani cu atribuții în materia achizițiilor publice, să favorizeze firmele omului de afaceri, în asociere cu alte firme sau ca și subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câștigarea licitațiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local, Consiliul Județean Botoșani având calitatea de autoritate contractantă.

Şi nu era vorba de contracte mici, ci din contra. Vorbim de lucrările privind "Reabilitarea și valorificarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Complexul Monahal Coșula", "Modernizare DJ 207N Botoșani-Curtești-Cristești – DN 28B" și "Modernizare DJ 208H Pădureni-Coșula-Buda, km 34+150-39+150". Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, fapt remarcat şi de anchetatori.

Mai exact, contractul privind întreţinerea drumurilor săteşti şi comunale, deşi trebuia să fie achitat de CJ, nu a mai fost. Lucrările la cele două şcoli au fost realizate de una din firmele lui Bîrsan, la intervențiile lui Ţurcanu făcute asupra primarului din comuna respectivă, însă banii care ar fi trebuit să vină tot de la CJ nu au mai venit.

Şi pentru ca păcăleala să fie până la capăt, dacă e s-o considerăm astfel, niciunul din cele trei contracte ce vizau reabilitarea Mânăstirii Coşula şi a celor două sectoare de drum judeţean nu au fost câştigate de firmele lui Bârsan, contractorii fiind desemnaţi Victor Construct, Tehnic Asist respectiv o firmă din Iaşi. Şi nu aveau deloc valori de neglijat. Contractul de la Coşula era de 10.071.910,63 lei, fără TVA, drumul Botoşani- Curteşti- Cristeşti a costat 18.277.479,26 lei fără TVA iar cel de la Pădureni-Coșula-Buda a costat 9.355.606,24 lei fără TVA.

"Toate cele trei contracte de lucrări au fost atribuite altor ofertanți, aspect ce denotă faptul că suspectul Țurcanu Florin, deși i-a promis lui Bîrsan Vasile Marcel că îl va sprijini și că va interveni asupra funcționarilor publici din cadrul CJ Botoșani, în scopul ca firma omului de afaceri să obțină contractele de execuție a lucrărilor, promisiunile făcute nu au fost respectate", arată anchetatorii DNA. Aceasta, chiar și în condițiile în care la momentul organizării și desfășurării a două dintre cele trei licitații publice, firma lui Bîrsan demarase și executase în parte însemnată din lucrările de construire și amenajare a casei și împrejmuirii cu gard din Aleea Pajiştei.

De altfel, vizita de la mijlocul lunii ianuarie a anchetatorilor s-a soldat tocmai cu ridicarea celor trei contracte de lucrări şi a documentaţiilor aferente. (citeşte aici)

Înţelegerea dintre Florin Ţurcanu şi Marcel Bîrsan i-a transformat pe cei doi în inculpaţi, pentru trafic de influenţă respectiv cumpărare de influenţă, fostul şef al judeţului chiar fiind băgat în arest preventiv pentru opt acte materiale Luni, Curtea de Apel Suceava va dezbate contestaţia acestuia la măsura preventivă. De partea cealaltă, afaceristul din Roma ar putea fi dat de exemplu şi altora: dacă ai încredere în promisiunile "potentaţilor zilei", ca Bîrsan să păţeşti.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un tânăr din Suceava a chefuit bine și s-a urcat la volan, polițiștii botoșăneni l-au pus să sufle în etilotest!

astăzi, 15:25
8

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în comuna Mihăileni, un autoturism condus de un bărbat, de 37 de a...

Bărbat dat afară din locuință după ce și-a agresat concubina în a doua zi de Paște!

astăzi, 14:40
78

În cursul zilei de luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu C...

Acoperișul unei case din Botoșani a fost cuprins de flăcări, proprietara a suferit un atac de panică! (foto)

astăzi, 14:06
237

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie de pe strada Ion Pilat, din municipiul Botoșani. Acoperișul unei case s-a aprins de la un scurtcircuit.În mo...