Pacaleala de pe ambalajele alimentelor: ce se ascunde sub mesajele promotionale

Pacaleala de pe ambalajele alimentelor: ce se ascunde sub mesajele promotionale

   gandul.info

Normele europene obliga producatorii sa inscriptioneze continutul, valoarea calorica, alte date tehnice, pe ambalajul alimentelor procesate. Normele sunt bune, dar multi producatori profita de ocazie sa-si faca din asta o buna reclama pentru alimentele livrate, sau sa pacaleasca naivii, care nu prea cunosc problema.

Fireste, exista si inscriptionari corecte, care insira toata lista de "E"-uri folosite, adaosurile, aromele, conservantii. In alte cazuri, acestea sun ocolite cu dibacie, cumparatorul ramanand cu impresia ca i s-a spus ceva si ca este destul cat a inteles.

Merita trecute in revista cateva din acele inscriptii neclare, care vorbesc mult, spun putin, iar uneori chiar nimic.

Nu contine colesterol

Asemenea mentiune o gasim adesea pe recipientii cu ulei vegetal. As zice chiar pe toti recipientii. Mentiunea este facuta anume pentru acei naivi care n-au aflat ca uleiul vegetal nu contine colesterol. Colesterolul este specific grasimilor animale: unt, untura, osanza, slanina. E ca si cum am scrie pe sticla cu apa plata ca nu contine alcool.

Produs de post


Orice conserva de legume este un produs de post. Numai ca, daca postul are cu adevarat rolul sa dezintoxifice organismul, atunci alimentele in aceasta perioada trebuie consumate numai din vegetale proaspete.

Conserva, conservantul, acidificatorul, potentiatorul de aroma sau de culoare si alte E-uri, toate acestea nu sunt categorisite la capitolul "de dulce", dar nici n-au ceva comun cu postul. Vechii sihastri nu mancau conserve la cutie.

Produs natural

Totdeauna pe ambalajele cu lapte scria cuvantul "lapte". De la o vreme, pe unele cutii frumos inscriptionate, acest stravechi cuvant nu apare totdeauna mentionat. In schimb, se mentioneaza "produs de cutare SRL".

Cum, produs de...? Laptele, de cand stim, il produce vaca, eventual bivolita, oaia sau capra. Presa a vehiculat in ultima vreme ideea ca laptele nu este chiar lapte. Ca ar contine componente vegetale si ca, mai ales, nu este deloc proaspat. Este reonstituit din lapte praf. Produs, nu muls.

Adevarat sau nu, in presa s-a scris, la televizor s-a spus, iar pe cutie scrie exact ce trebuie ca sa intri la banuieli, intrebandu-te din ce o fi oare facut laptele.

Citeste mai mult pe Ziare.com
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
122

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
475

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
186

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...