Otrava pe care o mancam in fiecare zi

Acum doua decenii, cand visam sa scapam de salamul cu soia, nici prin cap nu ne trecea ca vom da peste salamul cu E-uri, o varianta mult mai perversa, fata de care soia e floare la ureche.

Ba chiar, dimpotriva, soia este un produs natural, ecologic, proteinele continute sunt nutritive si de multe ori de preferat fata de cele din carne.

Aliment pentru caini si pisici

In schimb, aditivii ne duc, poate nu la mormant, dar foarte probabil la spital sau la medicul de familie. Medicul ne face analizele si ne da o lista cu ce sa mancam. Salam nu, soia da.

Am citit cu atentie continutul carnaciorilor oltenesti: "Carne de porc, slanina, carne de vita, sorici, apa, proteina vegetala din soia, carne de pasare separata mecanic, organe porc, amidon de cartofi, sare, condimente, arome, stabilizatori (polifosfati), antioxidanti (izoascorbat de sodiu), zahar, conservant (nitrit de sodiu), colorant natural (acid carminic), membrana artificala comestibila".

Carne, slanina, organe. Pare OK. Sorici in salam - asta suna ca dracu`. Soriciul e bun rontait la pomana porcului. Soriciul tocat si pastrat in compozitie nu e deloc agreat de organism. Este indigest.

Carnea dezosata mecanic - in cazul nostru, pasarea - cunoscuta in Europa sub denumirea "Mechanically Deboned Meat" {MDM) este folosita in lumea cilivizata pentru alimente destinate pisicilor si cainilor. In organismul uman, poate perturba echilibrul intre calciu si fosfor, din cauza oaselor macinate pe care le contine.

Ne hranim cu otrava

N-a disparut soia, care ne era atat de antipatica altadata, dar s-au adaugat cartofii, care desi surprind, nu dauneaza. In schimb, cam tot ce urmeaza este daunator:

Izoascorbatul de sodiu este nociv pentru aparatul respirator si, in plus, desi antioxidant, este cancerigen.

Nitritul de sodiu (E250) are de asemenea un potential ridicat cancerigen si, folosit in exces, afecteaza sistemul digestiv.

Acidul carminic este mai mult decat o pacoste pentru organism. El poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate. Poate avea efecte negative asupra capacitatii de concentrare si distruge vitamina B12, necesara organismului.

Uneori, producatorii mentioneaza ca acidul carminic este "100% natural". Corect. El se extrage din corpul unei insecte, numita cosenila, dar nu orice produs natural este nevatamator. Suficient sa ne gandim ca si veninul de sarpe, uneori letal, este tot un "produs natural".

Apare, fireste, o intrebare legitima: care-i solutia? Sa ne facem vegetarieni cu totii? Raspunsul la aceasta intrebare il gasim intr-o norma de fabricat carnati, practicata in Anglia: carne de porc, de vita, de pasare (import Turcia), vin, sare, piper alb, usturoi, slanina tocata, otet, ierburi aromate.

Fara conservanti, fara aromatizatori, fara potentiatori de gust si fara... apa. Cu vin, otet, piper, usturoi, si ceva ierburi. Reteta nu este exclusiv englezeasca. Asa ceva exista si in UE, ba si in Romania.

Exista solutie, dar costa

Cautand cu atentie in marketuri, vom observa ca exista, pe langa mezelurile obisnuite, un colt cu "ecomezeluri". Eticheta consemnaza ca mezelul nu contine E-uri si este "afumat natural". Uneori, se specifica si lemnul folosit la afumare.

Aproape as zice ca suntem si noi la nivel european, dar exista un inconvenient: pretul. Este cam dublu fata de celelalte mezeluri. Din cauza pretului, la raionul "cu E-uri" este aglomeratie, iar la celalalt "fara" marfa se invecheste pana ajunge sa se vanda.

Omul, care are de ales intre a-si risca sanatatea si a plati in plus, prefera sa riste. Face economie azi, cand cumpara carnati si plateste banii maine, cand va cumpara medicamente.

Nu mi-am inchipuit ca voi ajunge sa ma intreb cu naivitate: unde e, doamne, salamul cu soia de altadata?

 


(Victor Pitigoi, ziare.com)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cătălin Bordea și-a găsit liniștea de sărbători: „Stau trei zile, fac prezența în biserica pe care am restaurat-o...”!

astăzi, 09:39

Cătălin Bordea și-a făcut cu ceva timp înainte planurile în privința sărbătorilor pascale. Comediantul va petrece departe de Capitală, alături de femeia căreia i-a renovat casa. ...

O botoșăneancă a vrut să coacă pască și cozonaci, dar a dat foc la casă!

astăzi, 09:00

Casa unei familii din localitatea Sârbi a fost în pericol, ieri, după ce o femeie a vrut să folosească cuptorul pentru a coace pâine, pască și cozonaci. Funinginea depusă ...

Performanță clădită pas cu pas! Ioana Miron, botoșăneanca medaliată cu bronz la Europene: „Este tot ceea ce-mi doresc”!

astăzi, 08:30

Are 20 ani, cântărește 45 de kilograme iar dacă am fi zărit-o pe stradă, fără a știi nimic despre ea, am crede cu ușurință că este gimnastă sau face parte dintr-o trupă de balet. ...