Ordin privind vaccinarea copiilor de gripă nouă

Ordin privind vaccinarea copiilor de gripă nouă
Un act normativ prin care se stabileşte modul în care copiii între 5 şi 16 ani vor fi imunizaţi contra A/H1N1 a apărut în Monitorul Oficial. Ministerul Sănătăţii se pregăteşte pentru imunizarea copiilor contra virusului pandemic A/H1N1 cu toate că studiile pentru realizarea vaccinului de către Institutul "Cantacuzino" nu au fost finalizate.

Conform ordinului apărut săptămâna trecută în Monitorul Oficial, administrarea vaccinului celor între 6 şi 15 ani necesită consimţământul scris al părintelui sau tutorului legal al copilului minor, realizat pe baza completării unui formular. În lipsa consimţământului scris, copilul nu va fi imunizat.

Ordin fără obiect, pentru moment

Medicii care vor vaccina copiii vor fi nominalizaţi de direcţiile de sănătate (DSP), iar formularele completate şi semnate de părinţi vor fi depuse la direcţia unităţii şcolare. DSP-urile vor cumula informaţiile privind numărul de elevi vaccinaţi şi le vor transmite Centrului de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

"Evoluţia gripei a fost de aşa natură încât acest ordin nu-şi mai are obiectul muncii în acest moment, datorită morbidităţii foarte scăzute. În momentul de faţă, în Europa, activitatea virusului A/H1N1 este scăzută, dar, după toate previziunile, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a ridicat nivelul de alertă", a declarat prof. dr. Geza Molnar, consilier pe probleme de sănătate publică în Ministerul Sănătăţii.

Pe de altă parte, profesorul Geza Molnar a declarat că imunizarea contra A/H1N1 va intra în compoziţia vaccinului contra gripei sezoniere, conform recomandărilor OMS, vaccin care va fi furnizat în octombrie.

"Am hotărât să publicăm totuşi acest ordin, deoarece el era deja cuprins în programul naţional de vaccinare", a subliniat prof. dr. Geza Molnar.


Nivelul de alertă pandemică s-ar putea modifica

Pericolul pandemiei de gripă nouă nu a trecut, avertizează experţii. La nivel mondial, începe sezonul gripal în emisfera nordică. OMS va ridica (n.r. - în sensul scăderii acestuia) nivelul de alertă după ce vom avea o evaluare clară, ne-a explicat dr. Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România.

Deocamdată însă Institutul Cantacuzino nu este pregătit să furnizeze vaccinul pandemic pentru copii, producţia tuturor vaccinurilor fiind sistată pentru moment.

"Reluarea producţiei de vaccinuri va fi făcută după 15 aprilie, deoarece suntem în faza de retehnologizare a liniei. Deocamdată, vaccinul contra virusului A/H1N1 se află în stadiu de testare la copii", ne-a declarat Radu Iordăchel, directorul Institutului Cantacuzino.

Evenimentul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Oțelul Galați - FC Botoșani, astăzi de la ora 21:30

astăzi, 10:08
15

Oțelul Galați și FC Botoșani se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Oțelul!Oțelul Gal...

Controale la Zilele Orașului, amenzi de peste 120.000 de lei aplicate sâmbătă la Cornișa! (Foto)

astăzi, 09:59
32

Sâmbătă, 11 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Sigur...

Amber Studio NU va închide biroul din Botoşani!

astăzi, 08:30
115

Amber Studio nu va închide biroul din Botoşani ca urmare a renunţării la ajutorul de stat de 2,8 mil. euro, au anunțat reprezentanţii companiei."Renunţarea la ajutorul de stat nu ...