ASTAZI - Denia din Martea Mare

ASTAZI - Denia din Martea Mare
Astăzi este Marţea Patimilor. În bisericile ortodoxe vor fi slujite deniile care durează până vineri, când se cântă prohodul mântuitorului.

Unul dintre cele mai importante momente din slujbele care se ţin astăzi este citirea pildei celor zece fecioare. Se spune că cinci dintre aceste fecioare l-au primit cu untdelemn pe Iisus şi au putut intra cu el la ospăţul mirelui, iar celelalte cinci fecioare nu au putut lua parte la acest eveniment, pentru că nu se pregătiseră cum se cuvine. Pilda îi învaţă pe creştini că trebuie să fie pregătiţi în casă şi în suflet pentru Învierea Domnului.

De luni am intrat în Săptămâna Patimilor sau în Săptămâna Mare a Paştelui. Credincioşii ortodocşi consideră aceste zile drept foarte importante şi-şi înăspresc postul pe care-l ţin pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.

În Săptămâna Mare, credincioşii îşi fac curăţenie în suflet, dar şi în locuinţe, fără să efectueze însă reparaţii majore sau munci grele ale câmpului.

Luni şi marţi, în biserici vor fi slujbele deniilor. În Miercurea Mare se comemorează momentul în care Iuda l-a trădat pe Iisus, iar în Joia Mare se amintesc momentele legate de Cina cea de Taină.

După această cină, Mântuitorul i-a spălat pe picioare pe ucenicii săi. În Vinerea Mare, ziua sacrificiului cristic, este Prohodul Domnului sau plângerea la mormânt, slujbă care reprezintă coborârea trupului lui Iisus de pe cruce şi aşezarea lui în mormânt.

Vineri, creştinii ţin post negru. Preotul duce sfântul Epitaf în jurul bisericii şi apoi îl aşează în altar, unde urmează să rămână până la miercurea din ajunul Înălţării. Sâmbăta Mare se citesc Psalmii şi se aminteşte de prima înviere a lui Isus şi biruinţa asupra morţii, iar la miezul nopţii se va aprinde, în toate bisericile, Lumina Învierii.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Românii au talent” 2024: Cine sunt botoșănenii care au ajuns în semifinala competiției!

astăzi, 17:57
366

Miruna Iustina Gireadă, Daniel Ciobbanu și Emanuel Barica sunt botoșănenii care au ajuns în sezonul 14 pe scena ”Românii au talent”, acestora adăugându-li-se și Nic...

Benzar, reacție dură după ce Comisia de Recurs i-a redus suspendarea lui Hakim. ”Trebuia să mă omoare? Poate sunt interese!”

astăzi, 16:28
137

Comisia de Recurs a redus pedeapsa de 6 etape primită inițial de Hakim Abdallah la doar două, informație dezvăluită de Fanatik. Atacantul l-a accidentat grav la cap pe Romario Benzar în Bo...

Botoșănean de 20 de ani scos în cătușe din mașină!

astăzi, 14:36
410

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 20 de ani, din comuna Dângeni.Botoșăneanul e...