Orasul in care masinile sunt interzise!

Orasul in care masinile sunt interzise!
Parcatul pe strada, benzile de circulatie si garajele lipsesc aproape in totalitate! Strazile din Vauban, un district nou, experimental al Freiburgului, oras situat in apropiere de granita elvetiana, sunt complet interzise masinilor, cu exceptia strazii principale, pe unde merge tramvaiul spre centru, si a catorva aflate la periferie.

Detinerea unei masini este permisa, dar exista doar doua locuri unde se poate parca - niste garaje mari la marginea asezarii, unde proprietarul de masina cumpara, pentru 40.000 de dolari, un spatiu odata cu casa.

Asa se face ca 70% dintre familiile din Vauban nu au in proprietate o masina si 57% isi vand masina ca sa se mute aici.

"Cand aveam masina, eram tot timpul incordata. Asa ma simt mult mai bine", spune Heidrun Walter, trainer de jurnalism si mama a doi copii, in vreme ce se plimba pe strazile inconjurate de verdeata, unde suieratul bicicletelor si larma copiilor acopera zgomotul cate unui motor care mai trece din cand in cand in departare.

Vauban, asezare terminata in 2006, este exemplara pentru o tendinta promitatoare in Europa sau in Statele Unite, aceea de a separa viata in suburbii de folosirea automobilelor, ca o componenta a unei miscari numita "planificare inteligenta".

Automobilele sunt nelipsite din peisajul suburbiilor unde tind sa se stabileasca familiile din clasa de mijloc, din Chicago pana in Shanghai.

Iar aceasta, spun expertii, este un impediment major in calea eforturilor de a reduce emisiile de noxe de esapament si, prin aceasta, incalzirea globala.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
64

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
66

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...

Tragedie, noaptea trecută, la Suceava: Accident cumplit, doi tineri au murit pe loc! (Foto)

astăzi, 08:44
1173

Tragedia s-a produs noaptea trecută. Doi bărbați au murit după ce au intrat cu un motoscuter într-un podeț într-un sat din județul Suceava.Potrivit ISU Suceava, echipajele au int...