OPINII: Scrisoare catre un elev de clasa a XII-a (a doishpea)

OPINII: Scrisoare catre un elev de clasa a XII-a (a doishpea)
Stiu, esti stresat. Frateee, prea mult te-au batut la cap si profii, si ai tai, chiar si niste tovarasi de la bloc. Ca ce, nu puteai si tu sa iei acolo un 5-6 mai de doamne-ajuta. Te scoteai pana la urma cu notele la oral ca deh stie toata lumea ca la oral mai lasa aia de la ei. Decat daca erau ai dracului ca s-a mai vazut si asta. Da`, sa mor io, frate, ca nu-i corect! Cum sa treaca atatia altii, iar tu sa pici. Fix tu!

Cam in acesti parametri se desfasoara discutiile tinerilor de care m-am tot lovit in ultima saptamana. Nu prea am intalnit cazuri fericite, desi stiu prea bine ca sunt si astfel de copii. In acelasi timp, mi-a fost drag un domn care ii spunea colegului de serviciu ca a cumparat de la ziar toate cartile pe care trebuie sa le stie fiul lui pentru Bac. "L-am pus sa-mi faca lista si tot ce-am gasit am luat. Si poezii chiar! Sa citeasca, sa nu pateasca si el rusinea asta! Daca la scoala nu i-a interesat, lasa ca ma intereseaza pe mine, ca doar viitorul lui e.."


Draga absolvent de liceu,


Ma tot gandesc ce s-a schimbat in ultimii ani, de cand am trecut si eu prin examenul maturitatii. Nu o sa fiu ipocrita, stiu prea bine ca si atunci – ca si acum, de altfel – elevii sperau la minuni. In unele cazuri, chiar s-au intamplat adevarate miracole. Cunosc oameni care au avut note de 9,9, desi, pe toata perioada liceului, numarul absentelor acumulate echivala cu doua vacante de vara. Asa ca, stai linistit, nu te condamn pentru asta. Ni se spunea ca este importanta media pentru admiterea la facultate, tocmai ce se introdusese concursul de dosare.

Acum, conceptul de examen de admitere este atat de invechit, incat nici nu ti-a trecut prin minte ca, pe langa materiile de bac, ai mai putea invata la inca ceva.

Si-apoi, cum sa te invinovatesc cand societatea ti-a impus niste standarde care nu au nicio legatura cu realitatea? Avea dreptate domnul de la Cotroceni cand, in urma cu cativa ani, a spus ca tara da prea muti filosofi. Da, avem nevoie de lacatusi, strungari, brutari, chiar si de ciobani caci se duce naibii transhumanta – dar despre asta nu o sa te intreb fiindca mi-e teama de ce vei raspunde.

Insa, pana la urma un lucru vreau sa stiu. Permite-mi sa te intreb: cum ai terminat 12 clase cand tu nu faci diferenta dintre o piesa de teatru si un roman, nu stii in ce tara a domnit Vlad Tepes si nu faci diferenta dintre o integrala si o derivate? De cand a inceput razmerita, nimeni nu a explicat de ce, dupa 12 ani de scoala, o persoana nu stie nici macar sa defineasca secolul al XIX-lea.

Sa ma enervez pe tine, tinere, nu are sens. Oricum, interesul tau pentru acest subiect este destul de redus – doar ai dovedit-o prin performantele obtinute. Iti vor face parintii morala pret de o saptamana, o luna, doua. Tu stii prea bine ca banii si valoarea nu se fac stand pe bancile scolii.

Asa ca ramane sa ma enervez pe sistemul mediocru care te-a format ca elev. Pe profesorii care dau note doar pentru ca te duci la meditatii, pe dirigintii care au inchis ochii cand ai chiulit, pe directorii de scoala care ti-au trecut cu vederea lipsa de deferenta, pe parintii care nu au stiut sa iti inchida televizorul atunci cand ti-ai insusit idealuri dintre columbeni, pestrite, crudute si a lu’ bote (da, cu b mic).

Te-as mai intreba ce iti doresti de la viata, dar ma gandesc ca daca nu ai vrut sa ai de-a face cu Gelu sau cu Manole, chiar nu are sens sa aflu la ce fel de absolute visezi.

Cu prietenie,

Ioana

PS: Acest material este un pamflet si trebuie tratat ca atare. Totusi, as fi curioasa sa aflu cum v-ati petrecut Bacalaureatul.

 

(Ioana Vlad, pe avocatnet.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În prag de Bac, universitățile asigură pregătire gratuită pentru elevi. Cursurile se țin online, hibrid sau fizic!

Joi, 9 Mai 2024
114

Universitatea Politehnică din București oferă cursuri de pregătire pentru examenele de Matematică și Fizică, adaptate la nivelul cerințelor din Bacalaureat, dar și cursuri de pregătire pentr...

Peste 160 de sancțiuni au fost aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore!

Joi, 9 Mai 2024
67

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale în cadrul planului Blocada, acționând în sistem integrat împreună cu jandarmii și au...

Ziua Europei sărbătorită la Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona prin activități artistice și de cultură generală

Joi, 9 Mai 2024
140

România s-a alăturat în anul 2007 unei Uniuni de state europene, care împărtăşesc aceleaşi valori, având în centru respectul pentru demnitatea umană, democraţia, s...