OPINII: Iubirea față de elevi

OPINII: Iubirea față de elevi

ALEXANDRU NEGRESCU

Profesorul trebuie să își iubească elevii. Dragostea pedagogică este obligația primordială a unui dascăl. El trebuie să se comporte cu fiecare elev în parte, așa cum s-ar comporta cu propriul său copil. Când școlarul oferă un răspuns bun să îl aprecieze și să îl încurajeze cu toată deschiderea, iar când elevul răspunde nefavorabil să îl corecteze și să îl mustre cu înțelepciune părintească.

Viața noastră, a fiecăruia, este plină de încercări și de regrete dar de toate trebuie să ne detașăm, ca profesori, la intrarea în școală. Nu se cuvine să sufere elevul din pricina micilor sau marilor noastre frustrări.

Se impune să pătrundem în această instituție ca într-un templu în care principalul mod de a îl slăvi pe Dumnezeu este educația intelectuală și morală a tinerilor.

Grija pentru aceste două tipuri de educare trebuie să facă parte din virtuțile fiecărui dascăl. Personal, gândesc că educația morală e mai importantă și să nu plecăm de la ideea că aceasta ține doar de instruirea din familie. Oare cei care nu au profitat de ea sunt sortiți eșecului, degradării? Nu le putem oferi noi o șansă, prin modelul propriu? Să nu le răpim această ocazie, din orgoliu.

Asemenea domnitorilor Evului Mediu ce câștigau bătălii și construiau biserici, râmânând vii în conștiința poporului român, așa fiecare dascăl trebuie să lupte cu pornirile tinerilor spre tentațiile acestei lumi himerice și să ctitorească monumente vii de cultură și integritate, în care să ardă permanent flacăra recunoștinței față de cei care i-au creat.

Apoi, avem nevoie, nu de tineri care duc la extrem performanța, ci de copii pasionați, care sunt capabili să utilizeze informația ce li se oferă la școală în situațiile cotidiene. Trebuie să îi formăm drept creatori și nu memoratori.

Meseria de profesor constituie o întrupare fericită a dragostei față de elevi, care în opinia mea constituie cea mai importantă resursă a țării noastre.


Prof. Alexndru Negrescu
3 octombrie 2011 (deschiderea anului universitar)


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Andone, înaintea meciului cu Mioveni: ”Trebuie să rămânem în Liga 1, indiferent de rezultat, indiferent de evoluție! Nu mă interesează!”

astăzi, 09:37
16

Va întâlni astăzi pe CS Mioveni în dublă manșă, iar turul va avea loc astăzi, de la ora 20:00, sperând și la un public numeros, care să împingă jucătorii de la s...

Rareș Prisacariu, printre prezentatorii unei gale la care nominalizați sunt Patriarhul României, președintele Academiei și Leon Dănăilă!

astăzi, 08:45
85

Ediția a XIII-a a Premiilor Radar de Media, sub genericul „Valori Contemporane”, va avea loc la Sala Luceafărul din bucurești, pe 11 iulie 2024.Printre nominalizații la categoria P...

Oficial de la MapN, despre aparatul de zbor fără pilot descoperit în județul Botoșani: ”A rezultat că...”

astăzi, 08:18
206

Cu privire la informațiile referitoare la aparatul de zbor fără pilot descoperit în luna februarie în județul Botoșani, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:&Icir...