Poliţiștii îi vor spune primarului "șefu`"

Trecerea serviciilor de Ordine Publică şi Rutieră în subordinea edililor va schimba 20 de legi şi va bulversa un sistem întreg.

Poliţia Română va rămane fără Ordinea Publică şi Rutieră. Acestea vor trece la Poliţia Locală. Decizia a fost luată, luni aseară, în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Deocamdată nu se cunoaşte exact care a fost raţionamentul care i-a dus pe şefii Ministerului de Interne (MAI) să propună această schimbare. Cel mai probabil lipsa banilor, sunt de părere unii poliţişti, care explică faptul că prin transferul a şase mii de oameni s-ar putea diminua cheltuielile de la MAI cu 40%.

Oricare ar fi motivul, cred poliţiştii din altă tabără, cert este că va urma o perioadă de mare bulibăşeală, mai ales pentru că se impune schimbarea a aproape 20 de legi.

 
Într-un an se vor numi toţi Poliţia Locală

Transferul poliţiştilor de la ordine Publică şi Rutieră, spun surse din MAI, ar urma să se facă în localităţile cu peste 20.000 de locuitori. Iar scopul ar fi eficientizarea serviciilor oferite cetă ţenilor.

Poliţiştii, foşti angajaţi ai MAI, vor avea aceleaşi salarii ca şi până acum şi se vor ocupa în continuare de ordine publică şi de paza şcolilor, a spitalelor sau a altor obiective aflate în administrarea primăriilor. Iar cei care acum sunt în Poliţia Locală vor avea atribuţii pe protecţia mediului. Aceleaşi surse susţin că se vor numi cu toţii Poliţia Locală.


O reevaluare Schengen?

Cei mai mulţi dintre poliţişti nu agreează schimbarea. "Cred că o asemenea măsură este greu de pus în practică. Iar temerea oamenilor legii este că vor fi supuşi unor abuzuri din partea primarilor. O altă problemă este că vor fi mai puţin protejaţi şi vor sta cu teama că vor fi daţi afară", a declarat, pentru "Evenimentul Zilei", preşedintele Sindicatului "Diamantul", Emil Păscuţ.

Acelaşi punct de vedere l-a avut şi un angajat al MAI: "Eu, unul, o să-mi dau demisia dacă mă va da în subordinea primarului să stau sa-i păzesc benerele în campania electorală, să zic "să trăiţi" portarului de la primărie şi să stau mereu cu morcovu’ că îmi pot pierde locul de muncă dacă sancţionez pe cutărescu care e membru de partid". Mai grav ar fi, susţin unii poliţişti, că această schimbare va pune în pericol şi integrarea României în Schengen, întrucât ar putea fi nevoie de o altă evaluare.

"Nu se pune problema", susţin şefii din MAI. Aceştia explică faptul că este prematur să ridicăm această chestiune întrucât legislaţia necesară nu este gata.Iar o nouă evaluare a României se va face după intrarea în Schengen.

"Se va pune problema dacă MAI le va permite accesul în baza de date a Poliţiei şi la informaţiile clasificate. Deci noi vom fi cei care vor hotărî dacă le vom da acceptul", a explicat, pentru EVZ, un oficial al MAI.

Se mai preconizează ca 20 de legi să fie modificate dacă se va opera această schimbare- Legea Poliţiei, Legea Poliţiei Locale, Statutul Poliţistului, legea Circulaţiei şi toate hotărârile care privesc ordinea publică, scrie Evenimentul Zilei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii botoșăneni promovează oportunitățile unei cariere în Jandarmeria Română! (Foto)

astăzi, 12:40

Jandarmii botoșăneni au profitat de vremea frumoasă de sâmbătă după-amiază și au desfășurat o activitate în cadrul campaniei ,,Alege un viitor sigur în echipa noastră!&quo...

Români umiliți în Olanda de patronii care i-au angajat în fabrici!

astăzi, 11:23

De curând, inspectorii muncii din Olanda au făcut publică situația oribilă prin care trec mulți români stabiliți în Olanda. Ai noștri se numără printre miile de imigranți p...

La mulți ani taților SALVATORI: Zi specială dedicată onorării rolului esențial în cadrul familiei și în societate!

astăzi, 10:33

Astăzi, 11 mai 2025, România marchează Ziua Tatălui, o ocazie specială dedicată onorării și recunoașterii rolului esențial pe care tații îl au în viața copiilor, în ...