OPINII: De ce nu merg la vot?

OPINII: De ce nu merg la vot?
Intrebare pe care si-o fi pus-o si Nenea Iancu in urma cu destul timp, incat sa nu mai fim nevoiti si noi sa ne punem aceleasi intrebari. "Eu cu cine votez?". Cetateanul turmentat nu numai ca este turmentat si dupa un secol si jumatate, dar si-a pierdut de tot si uzul ratiunii, adica nu mai are organul acela care la unii se numeste constiinta civica. La noi constiinta civica imbraca in zilele noastre noi forme, daca mergi la votare mergi pentru ca ti-a ramas microbul in sange, pentru ca asa ne-a invatat Nea Nicu sa votam orice-ar fi, cu oricine.
              
Alta intrebare, daca nu ai reusit sa-ti raspunzi la prima, ar fi "de ce nu merg la vot?", pentru ca daca in urma cu mai bine de un secol in politica inalta a Romaniei aveau acces si intelectualii de marca ai acestei tari, acum e de ajuns sa ai bani la portofel (adica cei neimpozitati, nedeclarati la ANI) sau conturi grase pe numele vreunui ONG, sau, de ce nu, in vreo banca off shor care nu divulga secretele decat daca ii permite fratele Sam, si doar in scopul santajului.

De 25 de ani se perinda pe listele electorale, mai intai fostii comunisti, bine spalati, cu fete umane, cei care n-au incaput pana in ‘89 pe functii prea inalte, ci numai asa, pana la nivel de comitet central. Nu mai spun ca unii, cei mai multi, stiau cum sta treaba din interiorul sistemului, proveneau din cea mai odioasa nomenclatura, cea a securitatii, fie direct implicate, fie colaboratori infocati sau informatori. Iar toti acestia trebuiau sa poarte un nume. Si li s-a spus FSN, din care au luat nastere aproape toate partidele aflate astazi la putere. Daca vrei sa votezi cu stanga, ai urmasii vechilor combatanti comunisti, adica cei din generatia a doua, cei care au invatat pe bulevardele europene cum e sa fie smecheri, cum sa se converteasca si cum sa adune avere fara sa le pese ca averea lor, banii lor, cu cat sunt mai multi, populatia saraceste, ca n-au facut in asa fel sa castige bani din inteligenta, din inteligenta adusa in slujba celor care i-au votat. Asadar, PSD, PDL, si ceilalti sateliti, sunt toti din aceeasi mama, toti vin de sub mantaua lui Ilici, adica, mai pe intelesul clasei votante, Ion Iliescu. Dar daca vrei cu dreapta, n-ai de ales nici atunci: in primul rand partide de dreapta nu avem in tarisoara noastra, desi unii isi spun de dreapta pentru a frapa, pentru a lua fata alegatorului roman. In aceste partide gasesti tot fostele cadre feseniste, migrate dintr-o parte in alta pana la asezarea pe post, sau, si mai rau, noii parveniti, prin hotie, evaziune fiscala, coruptie, santaj. Si daca ma gandesc la un lider din esicherul politic de dreapta, care propaga idei antinationale prin promovarea unor legi initiate de un impostor international de o anumita nationalitate protejata pe tot mapamondul, probabil si in univers, ca raspunde ca un catel la chemarea uniunii internationale a detinatorilor finatelor lumii, ca doar numai ei l-ar mai putea face presedinte inca o data, devin indignat, devin revoltat, desi pana mai ieri credeam in tendinta liberala a clasei politice de la noi.
              
Si, uite asa, cand te gandesti la ce lepre s-au aciuat in politica de varf din Romania, ca leprele aciuate isi promoveaza la randul lor, in afara criteriilor de competenta, rudele, cumetrii, prietenii de numarat bani, iar tu nu faci decat sa-i slujesti o data la patru ani, sa le dai votul, pentru ca fara tine n-ar avea cum sa acceada la fotolii inalte din care sa te fure mai bine, din care sa faca legi in favoarea lor, sa mai fure ce mai este de furat in tara asta.

Te faci partas cu ei, draga alegatorule, mentinandu-i mai departe la putere. Iata despre ce constiinta civica vorbim! Intelectualii, unde sunt intelectualii? Intelectualii care isi merita numele nu ajung pe listele de vot pentru ca nu dispun de aceleasi mijloace si metode. Iar cand presa este corupta, cand institutiile statului nu-si pot face treaba pentru ca sunt controlate de aceiasi din clasa politica romaneasca, si aici nu mai conteaza partidul, doar interesul personal, intelectualul zace undeva la marginea societatii, uneori fara serviciu, fara a avea bani de o paine, pentru ca intelectualul nu s-a dedat la furtisaguri, la santaj.
              
De ce nu merg la vot? Motivul principal e ca niciunul din listele electorale nu merita votul meu, unul e candidat numai ca e sustinut de fratele sau, ceilalti au mai fost sau sunt la putere, dar au uitat pana si raul facut acestei tari de ei personal, atunci cand detineau functii guvernamentale sau parlamentare, venind acum sa critice ce au facut ei in urma cu doar cativa ani. Poate ar fi unul de prin Timisoara, dat afara de la Universitatea de stat, intezicandu-i-se sa mai predea la catedra pentru ca a avut curajul sa demonstreze ca Germania ne datoreaza noua, Romaniei, o suma importanta de bani, inca dinaintea razboiului incheiat prin ’45, dar acel candidat pe care l-as fi votat nu cred ca a ajuns pe listele electorale, pentru ca avea nevoie de semnaturile noastre, de sustinere, pentru a candida. L-as fi votat pentru ca acesta avea clar de rezolvat ceva pentru tara asta, nu o promisiune electorala, acesta ar fi reprezentat idealul de mandrie nationala, cea care a cam adormit in noi.
              
Indignarea asternuta in cuvinte nu are final, las deschisa indignarea pentru a se converti tot mai multi la ea, pentru ca adevarata constiinta civica nu te imbie sa mergi la vot pentru ca daca tu nu votezi, ei ar putea fura votul tau, asa ti-au spus ani la rand, ca daca mergi si anulezi votul, nu e sigur ca ramane anulat, mai usor folosesc buletinele de vot anulate in favoarea lor, decat un vot neexprimat. Am convingerea ca doar pensionarii mai voteaza in tara asta, pentru ca sunt mai naivi, mai usor de manipulat. Unui sarac, unui muribund, ca asa sunt penionarii la noi in proportie foarte mare, i se aprinde mai repede lampa sperantei. Iata cum cei cateva milioane de salariati, desi sustin un numar dublu de pensionari prin impozitele, taxele si contributiile pe care le platesc, sunt condusi, prost, chiar prin votul celor pe care luna de luna ii platesc din munca lor.

(Dem Sirbu)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

astăzi, 22:23
46

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

astăzi, 22:04
235

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

astăzi, 21:10
112

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...