Omul care s-a opus proiectului Roșia Montană, sechestrat în propriul birou de la Institutul Geologic Român

Omul care s-a opus proiectului Roșia Montană, sechestrat în propriul birou de la Institutul Geologic Român

 Stefan Marincea  ziuanews.ro

Profesorul Ștefan Marincea, fost director al Institutului Geologic Român, a fost sechestrat în propriul birou din ordinul noii conduceri ai instituÈ›iei, conform unor surse din interiorul Institutului. Scena incredibilă s-a petrecut la doar două zile după ce Ștefan Marincea a revenit din Belgia, acolo unde a participat în cadrul unui proiect de cercetare. Marincea a confirmat pentru România Curată că a fost victima unui incident. "Au venit bodyguardul directoarei È™i un sef de secÈ›ie să părăsesc biroul ca să îl sigileze. Le-am cerut documentele în baza căruia trebuie să părăsesc biroul È™i decizia de sigilare ca să le atac în contencios. Au spus că este o decizie de inventariere pentru o comisie de disciplină. Adică urma să fiu judecat de comisia de disciplină pentru că aÈ™ fi fost în Belgia fără avizul conducerii. Păi aÈ™ fi plecat fără aviz? Sigur că am aviz luat de la precedentul director, Laurentiu Asimopolos. De fapt, caută să mă dea afară", explică cercetătorul Ștefan Marincea.

După ce Ștefan Marincea a spus că va chema presa și Poliția, bodyguardul plantat la ușa biroului său a plecat. "Nu poți sa pui un munte de om la ușa unui cercetător științific!", s-a arătat scandalizat Ștefan Marincea.

Un dosar neconvenabil, ridicat din birouOmul de È™tiință susÈ›ine că s-au ridicat din biroul său mai multe documente. "I-a interesat foarte mult un dosar despre RoÈ™ia Montană, unde eu am făcut opoziÈ›ie. Erau fotocopii după rapoarte tehnice, inclusiv a unei hărÈ›i care nu le convine. Au mai luat niÈ™te înscrisuri aparent ale lui MărunÈ›iu (fost director, n.r.). E clar că sunt ai celor de la RoÈ™ia Montană. Este o teroare a unei facÈ›iuni, grup infracÈ›ional. Colegii mei sunt terorizaÈ›i, se încearcă un nou experiment de tip PiteÈ™ti. Ce se întâmplă îmi depășeÈ™te imaginaÈ›ia. Lucrez într-o închisoare condusă de indivizi cu practici interlope", susÈ›ine profesorul care s-a opus proiectului RoÈ™ia Montană, conform Romania Curata.

***
Institutul Geologic Român este condus actualmente de Simona Mălureanu È™i Andrei Grigorescu, fiul unui fost director al institutului. Purtător de cuvânt al IGR a fost adus Nicolae Ulieru, fostul purtător de cuvânt al SRI.

Lista lungă de incidente cu angajați ai IGR

România Curată a mai relatat È™i despre alte situaÈ›ii în care s-au trezit mai mulÈ›i angajaÈ›i ai Institutului Geologic Român, coincidenÈ›e care dau fiori. Unii au fost urmăriÈ›i în trafic de indivizi dubioÈ™i È™i forÈ›aÈ›i să facă accident, alÈ›ii s-au trezit cu gloanÈ›e în geamul maÈ™inii, presiuni asupra angajaÈ›ilor până la leÈ™in. Aceste incidente vin în contextul în care directorul È™tiinÈ›ific al IGR, Mircea Èšicleanu (una dintre vocile publice critice la adresa fracking-ului), a fost schimbat peste noapte, înainte de PaÈ™ti. În toamna lui 2013, directorul general Ștefan Marincea a fost destituit după ce a acuzat în mod oficial faptul că studii geologice privind proiectul RMGC de la RoÈ™ia Montana ar fi fost falsificate.

România pierde È™i aurul de la Rovina, la 20 de km de RoÈ™ia Montană. Canadienii au primit licenÈ›a de exploatare pentru 20 de ani. Premieră negativă a statului român

În acest timp, AgenÈ›ia NaÈ›ională pentru Resurse Minerale a acceptat să ofere licență de exploatare canadienilor de la Carpathian Gold în zona Vaii Rovina, a anunÈ›at compania într-un comunicat.

Conform activenews.ro, canadienii de la Carphatian Gold au primit licenÈ›a pentru o perioadă de 20 de ani, timp în care compania va săpa pentru aur È™i cupru. Perimetrul în cauză se află la doar 20 de kilometri de RoÈ™ia Montană. Vestea a făcut ca acÈ›iunile companiei să sară în aer la bursă, acestea crescând cu 200%, într-o zi.

Este pentru prima oară când România oferă o astfel de licență fără nicio implicare a unei companii de stat în proiect.
Subsidiarul din România al Carpathian Gold, Samax România SRL va începe aducerea la zi a Evaluării Economice Preliminare din 2010, pentru a revizui costurile È™i opÈ›iunile firmei canandiene.

Valea Rovinei face parte dintr-o zonă cunoscută drept "Patrulaterul de Aur", una din cele mai prolifice areale din Europa în ceea ce priveÈ™te metalele preÈ›ioase.

Carphatian Gold mai acÈ›ionează È™i într-un perimetru din Brazilia, pe care îl are în proprietate. Șeful SAMAX România SRL, subsidiarul român al Carpathian Gold, este Alexandru Nicolici, fostul È™ef al companiei de stat CuarÈ› SA.

În anul 1989, CuarÈ› SA avea peste 5.000 angajati, având lucrari raspândite pe teritoriul judetelor Maramures, Satu Mare si Salaj si executa anual peste 40.000 m galerii, 250 m puturi, 1.400 m suitori si 70.000 m foraje cu sondeze, cu o cifra de afaceri anuala de cca. 24mil. USD.

Între timp, compania a fost închisă.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un microbuz s-a făcut scrum pe DN 29 D spre Ștefănești, opt pasageri au fost evacuați! (Foto)

astăzi, 15:17

Un microbuz a luat foc, astăzi, în timp ce se deplasa pe DN 29 D, la ieÈ™irea din localitatea TruÈ™eÈ™ti spre ȘtefăneÈ™ti. Conducătorul auto a simÈ›it miros de fum, a oprit autovehiculul È™i...

Panică într-un bloc din Botoșani: Incendiu într-o garsonieră, copil evacuat din locuința unde era singur! (Foto)

astăzi, 14:49

Panică, în această după-amiază, într-un bloc de pe Aleea Constantin Gane din municipiul BotoÈ™ani, după ce  într-o garsonieră, situată la etajul 1, a izbucnit un incendiu...

Preot nou instalat într-o parohie din cel de-al doilea municipiu al județului Botoșani!

astăzi, 14:35

Duminică, 13 iulie 2025, după oficierea Sfintei Liturghii, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Dorohoi a avut loc instalarea oficială a Părintelui Marian Iftodi în funcÈ...