Omor sau sinucidere? Misterele din jurul morţii parlamentarului moldovean. O scrisoare de adio cu nume de politicieni

Omor sau sinucidere? Misterele din jurul morţii parlamentarului moldovean. O scrisoare de adio cu nume de politicieni

 Ion Butmalai  adevarul.ro

Procuratura din Republica Moldova a informat oficial că în cazul decesului fostului deputat Ion Butmalai a fost declanşată o anchetă pentru omor, după ce iniţial fusese comunicată ipoteza sinuciderii. Avocata Ana Ursachi a dezvăluit că Ion Butmalai a lăsat în urma sa mai multe foi scrise de mână în care apar nume de politicieni.

În cazul morţii fostului deputat Ion Butmalai există mai multe nelămuriri: de ce s-a împuşcat cu pistolul în piept şi nu în cap aşa cum se întâmplă de obicei? Ce scrie pe foile lăsate în urma sa, ce nume apar în această ultimă scrisoare? Comunicatul oficial al procuraturii mai spune că au fost găsite două tuburi de cartuş - ceea ce înseamnă că au fost trase două focuri de armă. Pe de altă parte, a fost deschisă o anchetă pentru omor în cazul acestui deces.

Comunicatul procurorilor

Conform unui comunicat oficial, decesul deputatului Ion Butmalai a survenit în urma unei "plăgi împuşcată transfixiantă, în regiunea de stânga a toracelui, cu plagă de ieşire la nivelul spatelui pe stânga". Diagnosticul fixat iniţial de medicii legişti a fost confirmat de medicii care au efectuat necropsia. În urma acesteia nu au fost depistate alte leziuni corporale, specifice unei autoapărări. La faţa locului au fost găsite două tuburi de cartuşe şi un pistol, deţinut legal de către Butmalai Ion, precum şi o "scrisoare de adio", scrisă de mână. Confirmarea autenticităţii acestei scrisori urmează să fie supusă verificărilor suplimentare.

Dubiile avocatei

Ana Ursachi, avocata familiei deputatului Ion Butmalai, afirmă că nu poate spune nimic cu certitudine, însă există foarte multe semne de întrebare în acest caz. "Nu pot să fac o acuzaţie că cineva a făcut un omor. Însă nu cred în versiunea de suicid şi nu aş vrea ca ea să fie unică şi prioritară, deoarece din tot ce s-a examinat ieri la faţa locului putem desprinde că poliţia este obligată să mai aibă şi alte versiuni precum omor, omor din intenţie, omor din imprudenţă. Sau dacă totuşi se admite versiunea unei sinucideri, atunci înainte de suicid mai este şi determinare la suicid. Acesta este de asemenea un articol penal prevăzut de normă. Şi nu doar opinia mea este acest lucru. Şi deocamdată opinia poliţiei. Dosarul în privinţa decesului domnului Butmalai este pornit pe articolul 145, asta însemnând omor. Iar dacă într-o bună zi nu va mai fi omor, va trebui să existe o motivare serioasă", a declarat Ana Ursachi.

Detaliile scrisorii

Avocatul familiei Butmalai spune că pe masa de lucru a lui Ion Butmalai s-au găsit cinci sau şase coli, pe care erau înşirate mai multe reflecţii ale lui. În aceste rânduri era expusă dezamăgirea şi tristeţea lui faţă de anumite evenimente. "Era o foaie unde el chiar înşiră nişte nume, pe care nu le pot oferi pentru a proteja secretul anchetei. Sunt nume despre care nu vorbeşte frumos, despre care zice că le doreşte tot răul celor care i-au făcut şi lui rău. Aceste foi nu au o continuitate. Pe o foaie sunt nişte nume, pe alta nişte gânduri, pe a treia sunt nişte adresări către familie şi pe a patra iar gânduri. Din această cauză nu putem să facem o concluzie că este o scrisoare, cu atât mai mult o scrisoare de adio", a declarat avocata.

Ana Ursachi spune că pe una dintre foi este scris un mesaj către familie, care sună cam aşa: "Dragă fiu, ai grijă de familie, ai grijă să nu râdă nimeni de numele Butmalai". Ea mai spune că dacă această singură foaie cu asemenea tipuri de mesaje poate fi interpretată ca scrisoare de adio, atunci "eu vreau ca ea să fie colaborată cu celelalte 4-5 foi". "Sunt şi alte nume, dar sunt şi nume de politicieni", a menţionat Ana Ursachi.

Citeste continuarea pe adevarul.ro/moldova

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni alături de oamenii afectați de inundațiile din județul Galați, mărturisirea unui cetățean. „N-am salvat nimic, pe toate le-a prins” (foto, video)

astăzi, 15:31

Pompierii botoșăneni și-au început, vineri dimineață, misiunea în sprijinul oamenilor din județul Galați, afectați de inundații. Aceștia intervin, încă de la primele ore, ...