Oficialii români ar putea lua în calcul plata raţionalizată a salariilor şi pensiilor

Surse oficiale au de­clarat pentru Gândul că delegaţia FMI a discutat cu oficialii români şi despre cel mai pesimist scenariu posibil, aplicabil în lipsa banilor de împrumut: plata raţionalizată a pen­siilor şi a salariilor.

"Pur şi simplu statul ar putea rămâ­ne fără bani, ceea ce înseamnă că va fi nevoit să raţionalizeze cheltuielile. Asta poate însemna şi anularea totală a investiţiilor şi plata cu întâr­ziere a salariilor şi a pensiilor", au declarat surse oficiale pentru Gândul.

Misiunea oficială a FMI la Bucureşti, în urma căreia Guvernul va afla dacă va primi tranşa a şasea din acord, de circa 900 de milioane de euro, a început pe un ton pesimist. Jeffrey Franks, şeful misiunii, a anunţat că Fondul va revizui în jos prognoza privind recesiunea economiei româneşti. Conform prognozei din primăvară, în 2010 economia românească ar urma să scadă cu 0,5% din PIB, faţă de o creştere de 1,3% cât se estimase în iarnă. Recesiunea ar putea fi însă de 3% din PIB, conform unui raport făcut public săptămâna trecută de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). "Eu nu aş fi atât de pesimist ca BERD. Aş spune că prognoza BERD este pesimistă", a declarat ieri Franks, rugat să comenteze raportul băncii, conform RTV.

Economiştii susţin că România a transmis Fondului semnale mixte. "Creşterea TVA, deşi este o măsură economică nefericită în cazul României, a arătat o anumită determinare în vederea menţinerii deficitului sub control. Există însă şi neajunsuri, cum ar fi impresia că actualul Guvern va împinge spre finalul acestui an decontarea problemelor legate de deficit", a declarat pentru Gândul Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Am pierdut, dar aproape ne-am salvat. FC Botoșani merge la baraj pentru prima oară în istorie

Duminică, 12 Mai 2024
880

FC Botoșani a început ziua de duminică, în care s-au jucat cinci meciuri simultan, pe loc direct salvabil. Otelul ne-a "împachetat" repede însă. Gaitan, în m...

Zeci de elevi în competiția „Cu viața mea apăr viața”. Vezi rezultatele concursului! (Foto)

Duminică, 12 Mai 2024
139

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flăm&...

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

Duminică, 12 Mai 2024
196

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...