Organizația Mondială a Sănătății a ținut în aceste zile să demonteze multe dintre miturile apărute în jurul COVID-19, boala ce a dus la moartea a 122.731 de oameni din întreaga lume.
Oficialii OMS clarifică tote zvonurile ce au circulat în mediul online despre noul coronavirus, însă unele din ele par pentru unii lipsite de raționament logic:
5G și răspândirea COVID-19: Potrivit OMS, nu există nicio legătură între răspândirea noului coronavirus și rețelele 5G. În multe țări în care a apărut virusul nu există astfel de rețele 5G.
Expunerea la soare nu împiedică răspândirea bolii: Oamenii se pot infecta cu noul coronavirus indiferent de cât de cald este afară. Multe dintre țările cu vreme caldă au raportat cazuri de COVID-19.
Respirația și coronavirusul: Circulă zvonuri potrivit cărora dacă îți ții respirația 10 secunde fără a simți un disconfort înseamnă că nu ai fost infectat. Nu poți confirma infectarea cu Sars-Cov2 cu acest exercițiu de respirație, care poate fi chiar periculos.
Consumul de alcool nu vă protejează: Consumul frecvent de alcool nu ne protejează împotriva bolii și poate duce chiar la alte probleme de sănătate.
Noul coronavirus nu se transmite prin mușcături de țânțar: Nu există informații care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari. Noul coronavirus se răspândește în principal prin picăturile generate de o persoană infectată care tușește sau strănută, sau prin secreții nazale.
Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru a ucide virusul: Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru a ucide virusul. Pentru a vă proteja împotriva noului coronavirus, trebuie să vă curățați frecvent mâinile cu o soluție pe bază de alcool sau să le spălați cu apă și săpun.
Lampa cu ultraviolete nu omoară virusul: Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile UV pot provoca iritații ale pielii.
Virusul nu moare dacă vă stropiți cu clor sau alcool: Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virușii, dacă sunt deja în corp. Atât alcoolul, cât și clorul, pot fi folosite pentru dezinfectarea suprafețelor, dar în conformitate cu recomandările specialiștilor.
Vaccinurile împotriva pneumoniei nu ne protejează: Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu oferă protecție sporită împotriva noului coronavirus. Virusul este atât de diferit încât are nevoie de un vaccin propriu.
Usturoiul nu poate preveni infecția cu noul coronavirus: Usturoiul este un aliment ce poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă legată de consumul de usturoi.
COVID-19 nu afectează doar bătrânii: Orice persoană pot fi infectată cu noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul sau bolile de inimă) sunt mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă. OMS recomandă tuturor oamenilor să ia măsuri pentru a se proteja de virus.
Antibioticele nu sunt eficiente pentru tratarea coronavirusului: Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, ci doar împotriva bacteriilor. Noul coronavirus este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, cei spitalizați pentru COVID-19, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă o co-infecție bacteriană.