La două luni de la întâmplarea ce avea să facă înconjurul lumii, fotografiile cu cei peste 200 de câini ucişi la Botoşani şi adunaţi în saci de plastic stârnind reacţia sutelor de asociaţii de protecţie a animalelor din zeci de ţări, lucrurile se mişcă în continuare greoi. Un lucru bun trebuie, însă, menţionat: oamenii simpli au devenit mai sensibili, stăpânii de câinii au devenit prieteni între ei, iar copiii află că un maidanez nu e neapărat o "javră", ci un suflet de... câine.

Sâmbătă, Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Ador a organizat în Parcul Mihai Eminescu un târg de adopţii pentru căţei şi pisici, dar şi un concurs de frumuseţe canină, pe 2 sectiuni: I. căţei de rasă şi II. căţei de rasă comună. S-au pus în joc şi premii, iar căţeluşii au primit mâncare.

Aşadar, în parc, pe o căldură năucitoare, dar la umbra binecuvântată a copacilor, lume multă. Copii, bătrâni, oameni cu cătei sau pur şi simplu la plimbare, admiră patrupedele.

Ideea organizatorilor de a amenaja un ţarc unde poposesc căţei care îşi caută stăpân este mai mult decât bine venită: copii de un an sau mai mărişori se joacă, la început timid, apoi nu se mai lasă duşi. Contactul cu animaluţul, poate primul din viaţa lor, îi bucură nespus.

Acţiunea, organizată cu scopul de a găsi adoptatori pentru căţei, pare mai degrabă una de socializare, dar nu e puţin lucru. Se mai înscriu voluntari, se mai strânge un ban pentru hrană şi întreţinere...

Munca voluntarilor de la ADOR pare să se topească deseori în noianul de dezinteres din partea celor responsabili, singura şansă părând să fie cererile din străinătate, de unde vin solicitări pentru adoptarea maidanezilor din Botoşani.

"Maidanezul de Botoşani" a devenit un brand! Sunt cuvintele amare pe care le rostesc reprezentanţii ADOR, care spun că deja 22 de căţei sunt adoptaţi în străinătate. Un adevărat succes, dar şi amar, pentru că românii nu par atât de sensibili...

"Fiecare caine, la fel cu fiecare om, are o poveste de spus. Un destin. Daca reusim sa schimbam destinul inspre bine a catorva, merita efortul. Pentru ca acest pamant nu e doar al nostru. Iar dintre animale, cainele este singurul 100% dependent de om. De-a lungul istoriei cainii si-au castigat cu demnitate si cu efort un drept al lor. Au slujit credinciosi de fiecare data. Fie ca a fost vanatoare sau razboi, sau ca a fost nevoie sa descopere bombe ori droguri, sau sa pazeasca pur si simplu o gospodarie sau o turma de oi, cainele si-a facut mereu datoria. Comunicand cu iubitorii de animale din Europa, vazandu-le dragostea si compasiunea, realizez ca nu sunt decat un om absolut normal, in ciuda presiunilor si ironiilor de pe aici care te pot face sa te simti aproape rusinat ca faci ceea ce faci", mărturiseşte Elena Cardaş, vicepreşedinte al Asociaţiei Ador Botoşani.
