Oameni celebri care nu au existat

Oameni celebri care nu au existat
Falsuri istorice au reusit sa influenteze religia si chiar comertul din lumea intreaga. Unii oameni au devenit celebri fara a exista in realitate. Datorita modului in care li s-a construit o identitate, ei au devenit foarte mediatizati si cunoscuti in intreaga lume.

Existenta lor se datoreaza doar unor legende urbane si pseudonimelor folosite. Ei au fost creati prin strategii de marketing, prin povestiri istorice, sau pentru a promova anumite idei. Informatiile sunt oferite de Top Tenz.

Masal Bogulov, din Republica Moldova, ar fi fost, sustineau unii, un jucator de fotbal in varsta de doar 16 ani. El era recunoscut drept un fenomen pe forumurile sportive de pe internet. Chiar si publicatia britanica "Times" il considera un mare jucator moldovean, in anul 2009, de a carui semnatura era interesata, sustineau ei, echipa de fotbal Arsenal Londra.

S-a dovedit, in cele din urma, ca Bogulov nici nu a existat vreodata. A fost creat, prin intermediul stirilor falsificate de pe internet, de catre un blogger irlandez, Neil McDonell.

Un alt exemplu este cel al unei starlete care nu a existat nici ea in realitate. Ei i se daduse numele Allegra Coleman si a fost inventata de jurnalista Martha Sherrill. Ea o prezenta in revista "Esquire" drept urmatoarea fata-minune de la Hollywood".

Jurnalista chiar a pus pe prima pagina a revistei "Esquire" o fotografie cu un fotomodel, Ali Larter, pe care o prezenta drept Allegra Coleman, inventand si cateva stiri in care ea era implicata in scandaluri sexuale cu alti actori de la Hollywood. Dupa ce falsul a iesit la iveala, fotomodelul anonim a devenit actrita.


Minciuni istorice si internautice

Internetul este responsabil si pentru inventarea unui alt personaj controversat. Numele ei era "lonelygirl15", un personaj fictiv care posta videoclipuri pe site-ul YouTube. Aceste postari erau un jurnal filmat al asa-zisei adolescente.

Canalul ei de pe YouTube a devenit, in scurt timp, cel mai popular si vizionat. De fapt, ea era Jessica Rose, o fata in varsta de 19 ani, actrita din Los Angeles, SUA. Totul era planuit sa rezulte intr-un show de televiziune.

In aceasta lista de "facaturi" se afla si exemplul unui "rege". Numele lui era Prester John, despre care se credea ca a condus un imperiu crestin in Asia. Legenda lui este situata in secolul al 12-lea si a rezultat din amestecul unor povestiri de aventuri, intamplari cu misionari crestini si explorarile lui Alexandru cel Mare.

"Regele" a facut senzatie in anul 1165, atunci cand circula o scrisoare despre care se spunea ca fusese scrisa de el. Legenda lui a existat timp de sute de ani si se ajunsese pana acolo incat se spunea ca in regatul lui exista o fantana a tineretii vesnice si chiar gradina Edenului.

In anii 1600, s-a dovedit ca el nici nu existase si totul fusese doar un mit. Totusi, astfel de informatii au influentat totul, in acea perioada, de la religie la comertul din lumea intreaga.

Sursa: ziare.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
126

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
888

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
419

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...