O poveste romaneasca: Mâna muzei lui Eminescu!

O poveste romaneasca: Mâna muzei lui Eminescu!

   Monitorul de Galati

Hoţi obsedaţi de... o statuie a lui Eminescu şi a muzei sale! Anul acesta, pentru a şaptesprezecea oară, mâna muzei lui Mihai Eminescu este furată. Soluţia autorităţilor, care nu au reuşit niciodată să prindă hoţul, este... pur românească: au mereu o mână de schimb!

Se întâmplă la Galaţi. Ca aproape în fiecare an, în zilele premergătoare marcării datei de 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, statuia din Galaţi a acestuia şi a muzei sale e vandalizată.

S-a întâmplat şi în acest an, ieri descoperindu-se că statuia, plasată în parcul ce îi poartă numele din centrul oraşului, e mutilată, a 17-a oară!

De această dată se prea poate să fie vorba de nişte obsedaţi, deoarece dacă în general muzei i se rupea doar mâna, în acest an vandalismul a avut nuanţe sexuale. Vandalii nu s-au mulţumit doar să îi rupă mâna, ci au şi pictat-o. Vandalii şi-au lăsat pe statuie şi ceea ce par a fi nişte semnături stilizate.

"Din păcate, din nou s-a întâmplat ca statuia să fie vandalizată. Mereu trebuie să îi înlocuim mâna, dar acum vedeţi că au dat-o şi cu vopsea. Niciodată nu a fost nimeni prins. Ar fi utilă, poate, montarea unei camere de supraveghere, poate altădată să se prindă ceva pe imagini", spunea Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi.

Cazul urmează să intre şi în atenţia poliţiei. "În acest caz este vorba de infracţiunea de distrugere, la care cercetarea se începe în momentul în care se depune o plângere prealabilă. Deocamdată această plângere nu a fost depusă", a precizat scms. Cristina Tatulici, din cadrul IPJ Galaţi, scrie Monitorul de Galaţi.

Oamenii de cultura din Galati cer raspicat autoritatilor sa ia masuri pentru a proteja statuia, care este unica in tara, fiind realizata de sculptorul Frederik Storck si dezvelita pe 16 octombrie 1911.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
133

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
395

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
73

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...