O neplacuta boala a picioarelor: infectia fungica

O neplacuta boala a picioarelor: infectia fungica
Numeroase persoane constata ca unghiile picioarelor isi schimba culoarea, se ingroasa si chiar cad. In locul lor cresc altele, diforme. Epiderma, la randul ei, devine aspra, prezinta crapaturi, pete si mancarimi. Piciorul este invadat de infectii fungice, provenite de la una sau mai multe specii de fungi (ciuperci).

Infectia prezinta riscul extinderii, putand afecta tesuturile pulmonare sau provoca boli sistemice. Boala trebuie tratata in stadiul ei initial, conform Infoniac.

De ce apare

Adesea, ciupercile provin din mucegaiuri instalate in lemn, dar nu numai, si pot fi observate cu chiul liber sau cu lupa. Ele se instaleaza pe piciorul omului, de preferinta in conditii de igiena precara, cu umiditate ridicata.

De cele mai multe ori, infectiile fungice apar atunci cand o persoana este expusa la o sursa infectioasa de pe suprafete care au venit in contact cu alti bolnavi sau cu excremente de pasare. Un sistem imunitar slabit reprezinta mediul favorabil instalarii si dezvoltarii ciupercilor.

Oricine poate prelua o infectie fungica, totusi, anumiti oameni au risc crescut si manifesta recurenta. Este sporit riscul la persoanele afecate de HIV, cei care fac chimioterapie, cei care sufera de boli cronice (diabet zaharat, boli pulmonare sau renale).

Alti factori de risc

Antibioticele constituie un principal factor de risc. Ele sunt concepute sa ucida bacteriile, dar pot cauza unele boli sau infectii. Pe fondul tratamentului cu antibioticele se instaleaza adesea infectiile fungice.

Corticosteroizii, care fac parte dintr-un grup de medicamente antiinflamatoare, sunt cei care ajuta la crearea mediului propice dezvoltarii ciupercilor, din cauza reducerii raspunsului imunitar al organismului.

In sfarsit, unul dintre factorii majori de risc este ereditatea. Parintii care se stiu purtatori de ciuperci fungice trebuie sa urmareasca eventuala aparitie la copii si trebuie sa actioneze imediat. Copiii trebuie sa stie ca poarta acest factor ereditar si trebuie sa-si controleze starea picioarelor toata viata.

Ziare.com
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
560

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
64

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
73

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...