O luăm de la capăt: Taxa auto revine în România

O luăm de la capăt: Taxa auto revine în România

Taxa auto ar putea fi reintrodusă în România, începând cu 2021. Este vorba despre o taxă ecologică pentru vehiculele poluante. Aceasta a apărut în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

Analiştii economici spun că o astfel de taxa este necesara dacă se dorește o tranziție către mașinile electrice, dar şi pentru ca Romania a devenit cimitirul Europei la capitolul masini second-hand.

Taxa auto a fost eliminată în 2017 iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat. Ulterior acestei măsuri, fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, declara că Timbrul de mediu va avea un înlocuitor, dar „în niciun caz nu va fi vorba despre o nouă taxă”.

La jumătatea lunii decembrie 2018, Gavrilescu anunţa că nu a fost găsită nicio variantă a noii contribuţii care urma să înlocuiască taxa auto.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

 

Spune-ne opinia ta