O firmă din Botoșani, printre creditorii care au cerut insolvența Complexului Energetic Hunedoara

O firmă din Botoșani, printre creditorii care au cerut insolvența Complexului Energetic Hunedoara

   Vocea Transilvaniei

Complexul Energetic Hunedoara are datorii în valoare de 1,2 miliarde de lei și 6.000 de angajați. Decizia instanței se va aplica de îndată.  Pasul următor este desemnarea unui administrator judiciar. Cel mai probabil o firmă din Craiova va administra provizoriu complexul până la întâlnirea creditorilor, cei care au de recuperat bani de la CE Hunedoara.
 

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut încă de anul trecut lichidarea companiei, însă Guvernul încă mai speră că o poate salva. 

După întâlnirea creditorilor, Remus Borza, care acum este administratorul judiciar la Compania Hidroelectrica, ar putea deveni administratorul judiciar și la CE Hunedoara.  Însă, trebuie ținut cont că diferențele dintre cele două companii sunt foarte mari. Dacă Hidroelectrica produce cea mai ieftină energie de pe piață, la CE Hunedoara se întâmplă opusul. 

Insolvența CEH a fost cerută încă de anul trecut de nu mai puțin de 15 creditori ai companiei de stat. Printre aceștia se găsesc Artec Jilava, firma de avocatură Boștină, Camera de Comerț și Industrie a României, Electrocontact Botoșani, etc.

Intrarea în insolvență a CEH este consecința unei politici de căpușare și de implementare a unor contracte comerciale proaste, fapt recunoscut de actualul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, sau de Remus Borza, avocat specialist in reorganizare, aflat în cărți pentru a administra complexuk pe durata insolvenței.

La finele lunii decembrie ministrul Grigorescu declara: Complexul, în situaţia în care se află acum, este într-un punct extrem de dificil şi orice întârziere sau ezitare sau incapacitate de a face paşii corecţi poate să ducă la o situaţie extrem de complicată, ca să nu-i spunem dezastru. Potrivit lui, CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.  

Citește mai multe pe Digi 24

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...