O botoșăneancă stabilită în Spania de două decenii luptă să își dobândească cetățenia spaniolă. „Este diferit: oamenii te văd altfel”

O botoșăneancă stabilită în Spania de două decenii luptă să își dobândească cetățenia spaniolă. „Este diferit: oamenii te văd altfel”

Conform datelor publicate în ianuarie 2022 de către Institutul Național de Statistică (INE) din Spania, în această țară locuiesc nu mai puțin de 1,1 milioane de români, dintre care 47.833 numai în comunitatea autonomă Aragon.

Așa cum observa recent consulul României la Zaragoza (Aragon), Mariana Ionescu, Spania deține a doua cea mai mare comunitate de români din străinătate, iar mulți dintre ei sunt deja la a doua și a treia generație.

La sfârșitul lunii noiembrie, șeful Guvernului, Pedro Sanchez, și premierul României, Nicolae Ciucă, au convenit – la ultima întâlnire politică hispano-română la cel mai înalt nivel care a avut loc la Castellon – să creeze un grup de lucru care să studieze opțiunile de acordare a cetățeniei spaniole românilor stabiliți în Spania.

Deși nu s-a vorbit despre termene limită, Pedro Sanchez a subliniat că decizia este deja în sine „un mesaj politic extraordinar. Când se va întâmpla ceea ce se va întâmpla, va fi a treia țară din Europa cu care avem acest tip de alianțe și recunoaștere”, a adăugat șeful Guvernului spaniol, potrivit jurnalemigrant.com.

După această rezoluție, miniștrii de externe ai celor două țări au convenit să înceapă „în scurt timp” negocierile pentru implementarea acordului bilateral pentru conservarea dublei naționalități a membrilor comunității românești din Spania și, respectiv, a celor ai comunității spaniole din România, așa cum a precizat consulul României.

Dorim să subliniem că reprezentanții oficiului consular de la Zaragoza sunt atenți la problema acordării dublei cetățenii românilor cu reședința în Regatul Spaniei. Dorința de a păstra cetățenia română în momentul solicitării și obținerii cetățeniei spaniole de către comunitatea română rezidentă a fost reafirmată constant de aceasta în dialogul politic și diplomatic bilateral din ultimii ani”, a continuat Mariana Ionescu, citată de ziarul spaniol Heraldo.

Cetățenia română este cea mai numeroasă în rândul populației străine înregistrată în provincia Zaragoza. Geanina Anton, originară din orașul Botoșani, trăiește în comunitatea din Aragon de două decenii și este una dintre româncele care și-ar dori să obțină dubla cetățenie.

„Pentru mine și copiii mei, care deși s-au născut în România trăiesc în Spania din 2005. Sunt foarte bine în Zaragoza, dar am luptat și am muncit foarte mult timp de ani de zile. Acum dimineața lucrez acasă și după-amiaza studiez chiromasajul. Majoritatea oamenilor care locuiesc aici nu vor să meargă acasă; ei vor să păstreze totul în ordine și să aibă aceleași drepturi. Mai mult sau mai puțin le avem, dar cred că, cu cetățenia spaniolă, aș putea călători în mai multe locuri. În plus, este diferit: oamenii te văd altfel”, spune Geanina.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean atacat noaptea pe stradă de un tânăr de 20 de ani!

astăzi, 12:02
1

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoș...

Liberalii și-au depus candidaturile pentru Consiliul Județean Botoșani. Iftime: ”Politica nu este doar vot, este despre cum poți să faci bine oamenilor!” (Foto, Video)

astăzi, 11:33
95

Partidul Național Liberal de la Botoșani a depus astăzi candidaturile pentru președinția Consiliului Județean și pentru funcțiile de consilieri județeni.”Lumea așteaptă schimbarea...

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
73

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...