Numărul bolnavilor de hepatită, de la ghetouri, a crescut! "Este un focar de infecție acolo", susțin reprezentanții DSP

Numărul bolnavilor de hepatită, de la ghetouri, a crescut! "Este un focar de infecție acolo", susțin reprezentanții DSP
Situația de la ghetourile din Parcul Tineretului, din municipiul Botoșani, unde la începutul lunii februarie a izbucnit un focar de hepatită, este atent monitorizată de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP), cei care au dispus și luarea unor măsuri urgente pentru a preveni noi cazuri de îmbolnăvire.

Numărul persoanelor de la ghetouri diagnosticate cu Hepatita A a ajuns la 12, de la opt, fiind vorba despre 11 copii și un adult.

Reprezentanții DSP Botoșani susțin că în imobilele unde locuiesc persoanele care au căpătat virusul hepatic este un adevărat focar de infecție. Inspectorii DSP au dispus oprirea alimentării cu apă și au făcut adrese către Locativa și Primăria Botoșani în vederea efectuării lucrărilor care se impun pentru a proteja populația.

“DSP s-a autosesizat și o echipă de inspectori, împreună cu reprezentantul comunității, s-a deplasat și a verificat grupurile sanitare și situația imobilelor respective. La subsolurile blocurilor respective s-a constatat că trec coloane de apă și canalizare, sunt inundate cu ape uzate, iar grupurile sanitare se află într-o avansată stare de degradare. Treptele scărilor de acces în imobil și către grupurile sanitare sunt deteriorate, pereții sunt zgâriați și murdari, punctele de spălare sunt inutilizabile. Având în vedere că spațiile de locuit sunt supraaglomerate și există riscul de răspândire a unor afecțiuni infecto-contagioase se impune de urgență să se facă reparații ale sistemelor sanitare iar după remedierea acestor defecțiuni DSP să fie informată. În urma constatărilor făcute la fața locului am făcut adrese către factorii responsabili ca fiecare să intervină de urgență pentru soluționarea tuturor aspectelor, pentru a se stinge focarul de infecție și pentru a se anula riscul de îmbolnăvire atât pentru locuitorii imobilelor, cât și pentru restul populației", a declarat Silvana Tudorache, directorul DSP Botoșani.

Aceasta a precizat că așteaptă ca instituția pe care o conduce să fie informată cu privire la măsurile luate, după care se va face un nou control la ghetouri.

“Vom face un nou control, dar noi avem și acum inspectori care merg acolo și monitorizează situația. Trebuie tratată cu foarte mare seriozitate și responsabilitate situația de toți factorii decizionali pentru a identifica o soluție pentru persoanele care locuiesc în aceste imobile", a mai spus directorul DSP.

Pe perioada cât se fac lucrări la subsolul celor două imobile, Nova Apaserv a montat în zonă o pompă pentru apa potabilă. 

 

Spune-ne opinia ta