Nu renunta la proteste: "Daca nu vom iesi in strada va fi mult mai rau", spun sindicalistii!

Nu renunta la proteste: "Daca nu vom iesi in strada va fi mult mai rau", spun sindicalistii!
Circa 400 de botosaneni au participat luni la un miting de protest in Piata Revolutiei, desi liderii se sindicat se asteptau sa se adune pe putin 1.000 de oameni.

Ca si la protestul de saptamana trecuta, sindicalistii afiliati la Cartel Alfa, CNSLR Fratia, BNS si CSDR au cerut Guvernului sa renunte la modificarile aduse noului Cod al Muncii. Ei spun ca noul Cod al Muncii este facut in defavoarea angajatilor, care se transforma in sclavi, mereu la mana patronilor.

"Jos Guvernul, jos Basescu", "Noi suntem poporul, jos cu dictatorul", "Noi suntem romani, voi suntenti pagani", "Noi suntem flamanzi si goi, voi suntenti bogati si rai" sunt doar cateva dintre scandarile protestatarilor.



Rand pe rand, liderii de sindicat au luat cuvantul si, in numele celor pe care ii reprezinta, si-au spus nemultumirile.

"Am iesit in strada pentru a trage un semnal de alarma fata de pericolul care ii pandeste pe toti lucratorii din Romania. Daca Guvernul va duce la bun sfarsit intentia de modificare a legislatiei in domeniul muncii, noile modificari legislative nu fac altceva decat sa destructureze piata muncii si sa desfiinteze organizatiile sindicale, lasand salariatii fara o protectie reala, eliminand dialogul social. Noile modificari nu fac decat sa puna intr-o pozitie favorizanta angajatorii, in raport cu lucratorii si reprezentantii acestora. Sa nu lasam Guvernul sa destabilizeze relatiile de munca, sa nu-i lasam sa ne transforme in slugi pe plantatie, cu un singur drept, acela de a munci, dar fara sa asigure conditii de munca, fara salarizare adecvata si nicio protectie fata de posibilele abuzuri ale angajatorilor", a spus Liviu Axinte, liderul LSI Botosani.

"Ne-am adunat pentru ca Guvernul Romaniei vrea sa modifice Codul Muncii, in conditiile in care nimeni din Romania nu cere acest lucru. Nici patronatele, nici sindicatele. Guvernul Romaniei vrea sa faca acest lucru la cererea investitorilor straini si atunci de ce sa nu se duca ei in strainatate? Boc toata ziua ne spune de criterii de performanta, intrebarea noastra este: Guvernul actual are vreo performanta? Au taiat salariile, pensiile, au actionat intotdeauna impotriva poporului roman si atunci daca lucreaza impotriva noastra de ce nu ne lasa in pace, sa plece?", a spus Stefan Tarca, liderul CNSLR Fratia.

In ciuda faptului ca numarul protestatarilor nu a fost cel la care se asteptau, liderii de sindicat spun ca numai in strada pot sa isi castige drepturile si au facut apel la unitate si solidaritate.

"Daca nu vom iesi in strada va fi mult mai rau. Deja saptamana aceasta am vazut primii pasi facuti de actuala guvernare, respectiv unul din partidele care se afla acum la conducere, UNPR, a venit cu niste amendamente la Codul Muncii, in incercarea de a se negocia cu organizatiile sindicale, pentru a putea fi imbunatatit, in favoarea salariatilor, aceste propuneri initiale ale PDL-ului. Nu ar fi facut acest mic pas inapoi daca saptamana trecuta nu ar fi fost in strada cateva mii de salariati peste tot in tara. Este foarte important sa continuam aceste actiuni de protest pana cand propunerea de modificare a Codului Muncii va ajunge pe masa presedintelui spre promulgare. Nu mai depinde de noi, de liderii de sindicat, depinde de salariati, de membri sau cei care nu sunt membri de sindicat", a declarat Marius Orosanu, liderul Cartel Alfa.
 
"Am votat cu increderea ca o sa traim mai bine, daca in continuare vom fi la fel de putini nu stim cine ne va mai baga in seama. Speram ca in al 12-lea ceas botosanenii sa se trezeasca", a spus Vasile Chiru, liderul BNS.

La finalul actiunii de protest, sindicalistii au avut o intalnire cu prefectul Cristian Roman, unde acestia si-au spus pasurile, in incercarea ca nemultumirile lor vor ajunge la urechile guvernantilor. Urmatorul protest ar urma sa aiba loc pe 14 martie, la Dorohoi. Deocamdata sindicatele nu au hotarat ce forma va avea actiunea.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
39

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
26

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...

Rapid - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:47
32

Rapid și FCSB se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-off-ului SuperligiiVerifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Derby-ul din a...