Nu o ocoli: La ce te ajuta papadia

In limbaj popular, papadia, cu denumirea latina Taraxacum officinale, se mai numeste in functie de zona geografica buha, cicoare, crestatea, floarea-malaiului, flori-galbene, laptuca, lilicea, niparticli, papa-gainii, pui-de-gisca.

 Ea creste peste tot, pe unde nici nu te astepti, fiind considerata de gradinari o adevarata pacoste de buruiana.

Papadia este foarte raspandita cam peste tot, in Europa, Asia si America de Nord. In Germania, Italia si Franta, exista chiar culturi intinse pentru consumul alimentar si in scopuri medicinale.

Aceasta planta, enervanta si sacaitoare pentru insistenta cu care apare peste tot, creste primavara devreme din chiar mustul zapezii, iar calitatile ei terapeutice, cunoscute din cele mai vechi timpuri, au fost reconfirmate in laboratoare de catre oamenii de stiinta.

Daca i-ar cunoaste proprietatile benefice pentru sanatatea lor, multi suferinzi nu ar mai umbla prin lume ca sa-si procure tratamente costisitoare, ci ar profita, fara sa-i coste nimic, de pe urma acestei plante.

In scop terapeutic, de la papadie se foloseste toata planta. Astfel, tulpinile proaspete de papadie, acrisoare si zemoase, cate cinci-sase pe zi, consumate ca atare, ajuta in hepatita cronica si sunt de folos diabeticilor, cate zece pe zi, cat papadia este inflorita.

Tulpinele de papadie, in cure de cate 14 zile, cat planta este foarte tanara, se recomanda oamenilor bolnaviciosi, vesnic obositi si abatuti.

Tulpinile proaspete de papadie se folosesc cu succes si in bolile de piele, imbogatesc sucul gastric, curata stomacul de substante care se elimina greu, pot dizolva calculul biliar fara dureri, pot stimula activitatea hepatica si biliara.

Mai trebuie adaugat si ca papadia contine, pe langa saruri minerale, niste substante curative si de sinteza foarte importante pentru inlaturarea tulburarilor de metabolism.

Datorita efectului sau depurativ, o cura cu tulpini proaspete de papadie, de trei-patru saptamani, ajuta in artrita si reumatism.

Radacinile de papadie, consumate in stare cruda, precum si cele uscate folosite la prepararea ceaiului au efect depurativ, sudorific si diuretic, stimuleaza digestia, subtiaza sangele.

Frunzele de papadie se pot consuma, cat sunt foarte tinere mai ales, in salata. Au un gust usor amarui, dar cu timpul intervine obisnuinta si nu se mai observa.

Silvia Holotiuc

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 28 noiembrie: Sf. Cuv. Mărturisitor Arsenie de la Prislop; Sfântul Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh

astăzi, 07:00

Cuviosul Părinte Arsenie s-a născut în ziua de 29 septembrie 1910, în satul Vața de Sus, din județul Hunedoara, primind la botez numele de Zian-Vălean. În casa părinților săi...

Buletinul cu cip complică viața românilor: Cetățenii, obligați să aducă dovada domiciliului la ghișeu. Nu există cititoare!

Thursday, 27 November 2025

Aproape 900.000 de români au ales până acum să treacă la noul card de identitate electronic, un act de dimensiunea unui card bancar care promite securitate sporită și acces la servici...

Patru trenuri CFR Călători vor purta nume simbolice de Ziua Națională a României!

Thursday, 27 November 2025

Patru dintre trenurile care vor circula pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, vor purta nume simbolice inspirate de personalități marcante ale vremii, contribuind astfel la evocarea ...