Nu o ocoli: La ce te ajuta papadia

In limbaj popular, papadia, cu denumirea latina Taraxacum officinale, se mai numeste in functie de zona geografica buha, cicoare, crestatea, floarea-malaiului, flori-galbene, laptuca, lilicea, niparticli, papa-gainii, pui-de-gisca.

 Ea creste peste tot, pe unde nici nu te astepti, fiind considerata de gradinari o adevarata pacoste de buruiana.

Papadia este foarte raspandita cam peste tot, in Europa, Asia si America de Nord. In Germania, Italia si Franta, exista chiar culturi intinse pentru consumul alimentar si in scopuri medicinale.

Aceasta planta, enervanta si sacaitoare pentru insistenta cu care apare peste tot, creste primavara devreme din chiar mustul zapezii, iar calitatile ei terapeutice, cunoscute din cele mai vechi timpuri, au fost reconfirmate in laboratoare de catre oamenii de stiinta.

Daca i-ar cunoaste proprietatile benefice pentru sanatatea lor, multi suferinzi nu ar mai umbla prin lume ca sa-si procure tratamente costisitoare, ci ar profita, fara sa-i coste nimic, de pe urma acestei plante.

In scop terapeutic, de la papadie se foloseste toata planta. Astfel, tulpinile proaspete de papadie, acrisoare si zemoase, cate cinci-sase pe zi, consumate ca atare, ajuta in hepatita cronica si sunt de folos diabeticilor, cate zece pe zi, cat papadia este inflorita.

Tulpinele de papadie, in cure de cate 14 zile, cat planta este foarte tanara, se recomanda oamenilor bolnaviciosi, vesnic obositi si abatuti.

Tulpinile proaspete de papadie se folosesc cu succes si in bolile de piele, imbogatesc sucul gastric, curata stomacul de substante care se elimina greu, pot dizolva calculul biliar fara dureri, pot stimula activitatea hepatica si biliara.

Mai trebuie adaugat si ca papadia contine, pe langa saruri minerale, niste substante curative si de sinteza foarte importante pentru inlaturarea tulburarilor de metabolism.

Datorita efectului sau depurativ, o cura cu tulpini proaspete de papadie, de trei-patru saptamani, ajuta in artrita si reumatism.

Radacinile de papadie, consumate in stare cruda, precum si cele uscate folosite la prepararea ceaiului au efect depurativ, sudorific si diuretic, stimuleaza digestia, subtiaza sangele.

Frunzele de papadie se pot consuma, cat sunt foarte tinere mai ales, in salata. Au un gust usor amarui, dar cu timpul intervine obisnuinta si nu se mai observa.

Silvia Holotiuc

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Strigăt de ajutor! Un copil din Botoșani a fost electrocutat și transferat de urgență la Spitalul " Sf. Maria" din Iași: familia cere ajutor!

Monday, 7 July 2025

Luca Mateo, un copil de 13 ani, are nevoie de ajutorul nostru, după ce sâmbătă a fost electrocutat și transferat de urgență, cu elicopterul, la Spitalul " Sf. Maria" din Iași. ...

,,E timpul să nu mai dăm și noi ceva!” - Activități de prevenire a corupției desfășurate la Spitalul Județean de Urgență Mavromati! (Foto)

Monday, 7 July 2025

Ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au desfășurat, în perioada 02-04 iulie 2025, în baza prot...

Tragedie la pescuit: Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat să înoate, în râul Prut, și nu a mai ajuns la mal! (Foto)

Monday, 7 July 2025

Pompierii au fost solicitați în această după amiază să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, î...