Noul Cod fiscal ar putea fi modificat, desi nici n-a intrat in vigoare

Ministerul Educatiei intentioneaza sa solicite modificarea noului Cod Fiscal, astfel incat atat gradinitile, cat si scolile private sa fie scutite de la plata impozitului pe profit, la fel cum se intampla cu universitatile private. Potrivit HotNews, ministrul educatiei, Sorin Cimpeanu, a demarat deja discutii in acest sens cu Ministerul Finantelor Publice, institutie care si-ar fi dat acordul pentru aceasta modificare.

Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, a declarat pentru HotNews.ro ca doreste sa ceara modificarea noului Cod fiscal, ale carui prevederi sunt programate sa intre in vigoare cu 1 ianuarie 2016.

Concret, oficialul doreste ca nu numai universitatile private sa fie scutite de la plata impozitului pe profit, ci si gradinitele, scolile si liceele private sa beneficieze de aceasta masura.

"Aceasta situatie este generata de Legea Educatiei, care defineste universitatile drept <>, iar gradinitele si scolile <>", a explicat Cimpeanu.

"Noul Cod Fiscal urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016 si nu introduce nicio diferenta in raport cu vechiul Cod Fiscal, acum aflat in vigoare. Si in vechiul Cod Fiscal universitatile private erau scutite de la plata impozitului, iar unitatile de invatamant preuniversitar nu erau scutite de impozit, ceea ce nu pare a fi echitabil", a precizat ministrul educatiei, care a explicat ca aceasta eroare din legislatia aplicabila in prezent, prin care universitatile private sunt scutite de la plata impozitului pe profit, insa nu si gradinitele sau scolile private, este pastrata si in noul Cod fiscal.

Noul Cod fiscal, publicat in Monitorul Oficial pe 10 septembrie si disponibil aici, stabileste ca pe lista persoanelor juridice scutite de plata impozitului pe profit se regasesc doar "institutiile de invatamant particular superior acreditate", mai exact universitatile private, insa nu si institutiile din invatamantul preuniversitar, adica gradinitele, scolile si liceele particulare.

Potrivit ministrului, in prezent gradinitele si scolile private platesc impozit, dar care "difera de la caz la caz, daca sunt ONG-uri, SRL sau fundatii".

Oficialul a anuntat ca are incredere ca propunerea ministerului pe care il conduce va fi agreata, considerand ca "exista si spatiul de timp necesar deoarece intra in vigoare la 1 ianuarie (noul Cod fiscal - n.red.), si imi exprim optimismul, increderea ca aceasta solicitare va fi agreata la nivelul Guvernului".

Totodata, Cimpeanu a mai puncat pentru HotNews.ro ca solicitarea sa este "in sensul in care sa nu se diferentieze la scutirea de la plata impozitului institutiile de invatamant universitar de cele din preuniversitar, deci sa beneficieze de scutire de impozit si gradinitele, scolile si liceele", anuntand ca au fost initiate deja discutii pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor, cel care "intelege si sustine solicitarea de modificare". Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă două zile libere pentru bugetari, românii care lucrează la stat vor începe anul 2025 cu o minivacanță!

astăzi, 12:27

Anul 2025 vine cu noi zile libere pentru bugetari. Românii care lucrează la stat vor începe anul cu o săptămână liberă, urmând să înceapă lucrul abia miercuri, pe ...

Urmărit internațional pentru infracțiuni de violență, reținut de polițiștii de frontieră la Stânca!

astăzi, 12:05

PoliÈ›iÈ™tii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au depistat È™i reÈ›inut un bărbat cu cetățenie R. Moldova, căutat internaÈ›ional pentru săvârÈ™irea infracÈ...

Conflict pe fondul consumului de alcool, botoșănean reținut pentru omor!

astăzi, 11:23

Parchetul de pe lângă Tribunalul BotoÈ™ani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unui bărbat în vârstă de 45 de ani, din municipiul Dorohoi, j...