Noul Cod al muncii va fi mai dur cu angajaţii!

Noul Cod al muncii va fi mai dur cu angajaţii!
Concedierea mai simplă a angajaţilor neperformanţi, perioade mai lungi de probă şi contracte cu durata determinată mai uşor de încheiat sunt principalele modificări ale Codului Muncii, aflat în dezbatere.

Guvernul a început discuţiile cu reprezentanţii mediului de afaceri şi ai sindicatelor pentru modificarea Codului muncii care "în momentul de faţă îi protejează excesiv pe angajaţi, în condiţiile în care cu greu pot fi sanctionaţi dacă nu performează sau săvârşesc abateri disciplinare", după cum afirmă avocatul Mihaela Scărlătescu.

"Se propun, spre exemplu, majorarea perioadei de probă pentru verificarea aptitudinilor salariaţilor, extinderea duratei delegării, mai puţine constrângeri pentru angajator în ceea ce priveşte concedierile, extinderea termenului în care se pot încheia contracte cu durată determinată. În acelaşi timp, ar urma să se introducă şi drepturi suplimentare pentru angajaţi, cum ar fi compensaţii în caz de concediere", precizează  Şerban Pâslaru, avocat asociat Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi coordonator al departamentului de dreptul muncii.

Avocatul Ioan Dumitraşcu spune că angajatorii ar vrea să prevaleze criteriile de performanţă a salariaţilor, şi nu cele de ordin social. "În cazul unei restructurări, angajatorul trebuie să poată rămâne cu salariaţii cei mai buni din punct de vedere profesional, numai aceştia, şi nu colegii lor mai puţin performanţi, putând să conducă la creşterea economică a angajatorului", consideră reprezentanţii Amcham.

În cazul în care aceste propuneri legislative vor avea câştig de cauză, avocaţii estimează că va creşte numărul de litigii de muncă în perioada imediat următoare aprobării noului act normativ.

"În momentul de faţă, angajatorul este blocat de prevederi birocratice în organizarea activităţii sale. Desfiinţarea unui post de muncă pentru motive ce ţin de randamentul activităţii este greoaie şi există riscul de a fi anulată în instanţă. Mai mult, de fiecare dată când un angajat simte că va fi cercetat disciplinar sau că i se va desface contractul de muncă în mod abuziv îşi ia concedii medicale pentru suspendarea contractului de muncă", afirmă avocatul Mihaela Scărlătescu.

(Complet pe capital.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
106

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
110

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
156

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...