Noua ţintă a FISCULUI: Românii cu PFA-uri şi cei cu profesii liberale!

Noua ţintă a FISCULUI: Românii cu PFA-uri şi cei cu profesii liberale!
Vor fi verificate PFA-urile de pe listele Registrului Comerțului, dar și cei care au profesii liberale precum contabili, arhitecți sau scriitori.

Fiscul îi bănuieşte pe aceştia că ar evita să îşi declare câştigurile ca să nu plătească impozite, potrivit Digi24.ro. Dacă se dovedeşte că păcălesc statul, vor fi obligaţi să plătească amendă cel puţin 35% din salariul mediu pe ţară.

ANAF a luat în vizor persoanele care nu își depun declarațiile de venit deși câștigă bani lună de lună. Vor fi verificate PFA-urile de pe listele Registrului Comerțului, dar și cei care au profesii liberale precum contabili, arhitecți sau scriitori.

După 15 zile de la expirarea termenului de depunerea a declaraţiilor de venit, autorităţile îi vor anunţa pe contribuabili cât au de plătit pentru câştigurile obţinute. Dacă nici aşa nu vor primi banii, inspectorii vor calcula, din oficiu, contributiile datorate, potrivit unui ordin al Agenţiei de Administrare Fiscală, aflat în dezbatere publică.

Persoanele care nu declară veniturile obținute vor plăti automat 35% din salariul mediu de 2.200 de lei.

Sunt însă și excepții. Nu întră în această categorie avocații și cei care obțin bani din indemnizații de creștere a copilului. Consultanții fiscali spun însă că e puțin probabil ca autoritățile să aducă mai mulți bani la buget prin această măsură.

"E clar o presiune de creștere a veniturilor bugetare. Nu va fi o inițiativă de succes, cred că vor fi închise sau trecute în stand-by multe PFA-uri", a spus Radu Ciofu, analist economic.

Guvernul va declanşa, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Inspecţia Muncii, în semestrul II al acestui an, o serie de controale la firme, în cadrul unui "proiect-pilot" care va fi definitivat în perioada imediată, pentru identificarea muncii la negru şi a cazurilor de evaziune.

Angajamentul de a iniţia astfel de controale a fost avansat de Guvern în ultimele negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), din luna februarie, şi inclus în scrisoarea de intenţie transmisă la Washington, relateaza realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
196

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
414

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
117

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...