Noua ordine publică naţională. Vezi cum fac ordine în ţară 40 de parlamentari!

Noua ordine publică naţională. Vezi cum fac ordine în ţară 40 de parlamentari!
Potrivit unui proiect de lege depus la Parlament spre aprobare, românii sunt pasibili de amendă sau chiar de închisoare dacă: ţin bâte în maşină, aruncă bunuri în poliţiştii care îi opresc în trafic, desenează scene vulgare pe amenzi, sună în neştire la telefonul sau la uşa fostei iubite, beau bere în gară. 

Un grup de 42 de senatori, majoritatea de la PSD, a depus la Parlament un îndrăzneţ proiect de lege care vine să rescrie prevederile legale în vigoare cu privire la ordinea şi liniştea publică. Documentul abia a fost înregistrat la secretariatul Senatului, dar, dacă el va fi adoptat în forma în care a fost propus, lista lucrurilor pe care o persoană fizică sau una juridică nu va mai avea voie să le facă în spaţiul public va fi mult mai mare. Amenzile propuse sunt şi ele majorate, ajungând până la 3000 de lei pentru o contravenţie constatată. În cazul infracţiunilor prevăzute de proiectul de lege, încălcarea ordinii şi liniştii publice vă poate aduce pedepse de până la cinci ani de închisoare, scrie Puterea.

Actuala lege a ordinii publice este în vigoare din 1991. Un senator PSD a simţit nevoia, 20 de ani mai târziu de la prima ei adoptare, să aducă în atenţia Parlamentului un nou text de lege, destul de mult modificat şi completat.

Diferenţele dintre legea din 1991 şi proiectul actual de lege sunt imense. Ziarul Puterea prezinta principalele contravenţii şi infracţiuni din noul text de lege.

Infracţiuni noi (sancţiuni cu închisoare):

1. Deţinerea, fără drept, în vehicule (...) de săbii, cuţite, ori alte obiecte fabricate, ori confecţionate anume pentru tăiere sau înţepare, bâte, răngi, lanţuri, boxuri, bastoane telescopice sau alte obiecte contondente, precum şi a dispozitivelor care generează şocuri electrice.

2. Refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate, sau de a se prezenta la Poliţie, la cererea poliţistului (...), a organelor de cercetare penală (...) precedată sau urmată de un comportament jignitor, nerespectarea indicaţiilor acestora, aruncarea cu bunuri, obiecte sau substanţe chimice în aceştia sau în autovehiculele din dotare (...).

3. Săvârşirea de acte de violenţă stradală, de tulburare a ordinii şi liniştii publice, la care au participat mai mult de trei persoane (...).

4. Scrierea de către contravenient în cuprinsul procesului verbal de contravenţie (...) de injurii, expresii jignitoare ori desene obscene.


Contravenţii noi (pasibil de amenzi):

1. Hărţuirea unei persoane prin apelarea repetată la telefon, sonerie, interfon, bătăi în uşi sau ferestre, în scopul de a-i crea o stare de disconfort.

2. Urmărirea şi acostarea unei persoane în locuri publice, dacă este însoţită de gesturi de intimidare ori cuvinte necuviincioase vulgare.

3. Consumul de băuturi alcoolice pe stradă, în parcuri, pe stadioane, instituţii culturale şi de învăţământ, săli de spectacole, unităţi economice, mijloace de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi sau alte locuri publice, indiferent de forma de proprietate.

4. Solicitarea sau primirea de bani, fără drept, pentru a facilita oprirea, staţionarea sau parcarea vehiculelor.

5. Întreţinerea de relaţii sexuale de orice fel în locuri publice.

6. Deterioarea, ridicarea sau mutarea fără drept a semnelor sau a indicatoarelor de orientare turistică.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent într-o gospodărie din Botoșani, proprietarul a sunat imediat la 112!

astăzi, 12:12
2

Incendiul violent a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Poiana. Îngrijorat că flăcările ar putea să ajungă la casă și celelalte contrucții, ...

Lucian Trufin își prezintă soluțiile pentru Sănătate (Video)

astăzi, 11:24
25

Candidatul PSD pentru Consiliul Județean: „Vom  construi 3 spitale noi în județ”„Am promis că nu mă voi angaja în dispute politice ca alți candidați și c...

FC Botoșani - CS Mioveni, astăzi de la ora 20:00

astăzi, 11:12
87

FC Botoșani întâlnește formația CS Mioveni în barajul de menținere/promovare în Superligă.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!FC Botoș...