Noua lectii pe care le invatam de la copiii nostri

Noua lectii pe care le invatam de la copiii nostri
Relatia cu copiii nostri nu este nicidecum unidirectionala. Nu suntem numai noi, parintii, cei care dam lectii, transmitem cunostinte, ingrijim si iubim. Toate aceste lucruri le fac si copiii, iar lectiile pe care ei le au de oferit sunt de nepretuit. Sunt lucruri pe care si noi le-am stiut odata, demult, cand eram copii, dar pe care ne-am straduit, ba chiar am fost sfatuiti, sa le uitam.

Monica Reu, trainer de comunicare non-violenta, fondatorul Asociatiei pentru Comunicare Non-Violenta, spune lectiile pe care le-a invatat de la fiica ei, simple (pana si un copil le stie!), aducatoare de bucurie si implinire:

1. Prezenta. Copiii traiesc in prezent si sunt conectati cu lumea inconjuratoarea intr-un fel simplu si autentic pe care noi, adultii, l-am uitat. Nu mai stim sa fim, pur si simplu, aici si acum.

Stim sa ne proiectam in viitor, sa facem planuri si programe, stim sa traim in trecut, cu regrete sau nostalgii, stim sa traim virtual, conectati in permanenta la email si Facebook, dar l-am uitat pe aici si acum.

Uneori, desi stai langa copilul tau care se joaca, nu esti cu adevarat acolo. El iti spune "Mami, vino si joaca-te cu mine!", iar tu ii raspunzi "Dar sunt aici!" Esti oare cu adevarat acolo?

2. Iubirea neconditionata. Fiecare copil are o sansa unica la iubirea neconditionata: iubirea parintilor lui. Din pacate, multi dintre noi am fost privati de acest fel de iubire in propria copilarie.

Odata deveniti parinti, avem a doua sansa de a trai iubirea neconditionata: cea pe care o oferim copiilor nostri si cea pe care o primim la randul nostru de la ei. Copilul iti spune: "Mami, te iubesc si cand ma superi!` si astfel te reinvata, el pe tine, ce inseamna dragostea.

3. Iertarea. Nimeni in viata noastra nu va fi probabil atat de iertator cu noi cum sunt copiii nostri. Ei ne iarta minciuni, isterii, absente, izbucniri de furie.

Le iarta veritabil in momentul in care ne-au luat din nou in brate.

Supararea de-acum cinci minute este pentru un copil ca cea de acum 500 de ani. Dar avem si noi ceva de facut pentru a dobandi aceasta miraculoasa iertare: sa nu ne fie frica sa recunoastem ca am gresit. Si astfel putem spera ca vom reinvata si noi sa iertam, precum copiii, cu tot sufletul.

4. Nu exista TREBUIE. "Trebuie" este, probabil, unul dintre cele mai agresive cuvinte din vocabularul nostru, pentru ca lezeaza una din nevoile de baza ale oricarui om: nevoia de autonomie, de libertate.

Copiii reactioneaza natural, prin revolta, la ceea ce le este impus.

Si noi, adultii, reactionam la fel, dar am invatat sa reprimam aceasta reactie, sa o ascundem si sa o ignoram, lasand astfel frustrarea sa se permanentizeze in sufletul nostru.

Recomandarea Monicai Reu este sa constientizam, si chiar sa verbalizam, ca facem in permanenta o alegere.

Nu "trebuie" sa merg la serviciu, ci ALEG sa merg la serviciu pentru ca am nevoie de siguranta financiara.

5. Curiozitatea. Capacitatea copiilor de a urmari un bondar timp de douazeci de minute (Ce face el? De ce zboara de colo colo? Cate aripi are? Ce mananca? Ce face cand oboseste?) ne reaminteste de intrebarile pe care am uitat sa le punem, de curiozitatea pe care am inchis-o intr-un dulap interior, impreuna cu toate amintirile copilariei.

Curiozitatea fata de lumea inconjuratoare ne poate face mai prezenti, mai conectati si prin urmare mai impliniti si fericiti.

6. Joaca este o nevoie de baza. Pentru copil joaca este invatare, vindecare, cunoastere. Descarcarea emotiilor pozitive sau negative prin joc si joaca este ceva ce putem experimenta chiar si noi, parintii, alaturi de copiii nostri.

7. Exprimarea plenara a emotiilor. Bucuria si tristetea sunt traite de copil plenar, cu tot corpul, fara reprimarea niciunei emotii.

Cand ai sarit ultima oara in sus de bucurie (la propriu!) la auzul unei vesti bune sau indeplinirea unei dorinte? Incearca si vei intelege ca o bucurie nu este completa daca nu o poti simti si trai asa cum o traieste un copil.

8. Te poti bucura oricand de aproape orice. Prezenta, prima lectie-cadou a copiilor pentru parintii lor este strans legata de lectia bucuriei.

Nu ai de asteptat un loc de munca mai bun, o zi mai insorita, o casa mai mare pentru a te bucura de ce ai aici si acum. E de ajuns sa te uiti in jurul tau si vei gasi cu siguranta un motiv de bucurie, asa cum fac copiii.

9. Fericirea = oameni dragi + timp de calitate. Copiii stiu ceea ce parinti afla din carti sau mergand la terapie: gradul de fericire din viata noastra este direct proportionala cu calitatea relatiilor umane pe care le stabilim.

 

avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
171

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
173

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
254

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...