La VlăsineÅŸti, BobuleÅŸti (oraÅŸul ÅžtefăneÅŸti), Mihălăşeni, Tocileni (comuna Stăuceni), CălăraÅŸi, Dângeni ÅŸi Santa Mare evenimentele s-au produs ca urmare a nerespectării normelor de prevenire ÅŸi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, iar la Săveni incendiul a fost generat de un coÅŸ de fum necurăţat.
Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în urma incendiului izbucnit sâmbătă după-amiază, într-o gospodărie de pe strada Victoriei din municipiul BotoÅŸani ÅŸi care a afectat trei locuinÅ£e, construite foarte aproape unele de altele. Pentru stingerea incendiului ÅŸi înlăturarea efectelor, pompierii au intervenit cu cinci autospeciale cu apă ÅŸi spumă, mai bine de patru ore. Cauza probabila a acestui incendiu a fost o tigara aruncata pe materiale combustibile.
Flăcările au distrus o parte din acoperiÅŸul celor trei case, aparatură electrocasnică, articole de îmbrăcăminte ÅŸi încălţăminte, două geamuri termopan ÅŸi o tonă de lemne, pagube estimate la cca. 130.000 de lei.
Pompierii au salvat ÅŸi protejat bunuri materiale în valoare de cca. 620.000 lei.
IntervenÅ£iile pentru stingerea celor nouă incendii au fost îngreunate de vântul care a suflat cu putere, favorizând extinderea flăcărilor.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaÅ£iei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcÅ£ii ori la reÅ£elele electrice, de comunicaÅ£ii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaÅ£ie a suprafeÅ£ei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri ÅŸi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor ÅŸi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii ÅŸi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
Pompierii reamintesc cetăţenilor că arderea miriÅŸtilor, stufăriÅŸurilor sau vegetaÅ£iei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiÅ£ii:
- obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
- obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
- informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
- realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.