Nouă ani de aşteptare! Fost aviator în război ignorat de Primăria Curteşti: "Dacă el e încăpăţânat..."

Caz revoltător la Curteşt! Un fost aviator, veteran de război, trimite de ani de zile notificări Primăriei, prin care solicită să fie pus în posesie cu o suprafaţă de teren, şi nu primeşte niciun răspuns. "Dacă el e încăpăţânat şi nu vrea un teren de altă calitate, eu ce să-i fac?", spune primarul. Familia este revoltată.

S-a întâmplat ca, în 2005, Trofin Manoliu, fost aviator, decorat pentru merite deosebite în cel de-al Doilea Război Mondial şi veteran de război, să obţină în instanţă, prin decizie definitivă, o suprafaţă de 77 de ari de pământ în extravilanul comunei Curteşti, pe raza satului Orăşeni Deal.

În 2007, veteranul scrie Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară o notificare prin care solicită să fie pus în posesie cu suprafaţa obţinută în instanţă. Conducerea OCPI de la acea dată transmite solicitarea veteranului Comisiei de Fond Funciar, subliniind că Trofin Manoliu a fost înscris în anexa funciară cu o suprafaţă de 0,77 hectare de teren, reconstituit prin sentinţă civilă, ca atare Comisia trebuia să ducă la îndeplinire decizia instanţei.

Mai mult, în 2008, este eliberat şi titlul de proprietate, semnat de prefect, subprefect şi directorul OCPI, în care se arată că suprafaţa obţinută de veteran este identificată cu exactitate (!!!), cu detalii privind parcela 369/350 şi vecinătăţile, astfel că membrii Comisiei de fond funciar pot purcede la ducerea la îndeplinire a deciziei instanţei. Şi aici se opreşte totul pentru că, cu titlul în mână, veteranul de război, având deja o vârstă înaintată, nu are parte de înţelegerea comisiei de fond funciar şi nici a primăriei din Curteşti. A bătut drumul până la Primărie de nenumărate ori şi degeaba.

"Am o vârstă destul de înaintată şi nu mai am vigoarea de a mă deplasa la Primăria Comunei Curteşti"

La un moment dat, primeşte un răspuns prin care i se aducea la cunoştinţă că terenul pe care l-a câştigat în instanţă este deja ocupat şi că i-ar putea fi acordată o altă parcelă. Ca atare, veteranul începe să scrie scrisori prin care cerea accelerarea procedurilor de punere în posesie.

"Rog Comisia Locală de punere în posesie a comunei Curteşti să-mi fie precizată Parcela Cadastrală, din rezerva comunei pentru a mi se elibera Titlul de Proprietate. Solicit un tabel cu toate parcelele cadastrale recunoscute de oficiul de Cadastru în ultimul timp. Am o vârstă destul de înaintată şi nu mai am vigoarea de a mă deplasa la Primăria Comunei Curteşti, aşa cum a făcut-o până în prezent", scrie Trofin Manoliu într-una din notificările transmise Primăriei.

Mai mult, la un moment dat i se indică o parcelă, dar când să meargă să vadă ce e cu ea, are neplăcuta surpriză să constate că parcela aparţinea deja unei alte persoane, a cărei atitudine a fost chiar agresivă faţă de veteran. În atari condiţii, veteranul a scris în fiecare an câte o scrisoare Primăriei prin care reamintea conducerii că totuşi aşteaptă o bucată de pământ. Răspunsul nu a mai venit însă niciodată.

"Tata este bătrân, bolnav şi pentru el şi o noapte este mult. Cei de la Primărie se bazează pe faptul că este un om cu bun simţ şi nu se ceartă, însă atitudinea celor de acolo, de a refuza să răspundă, în termen legal, oricărei notificări, mi se pare absurdă", susţine fiica veteranului.

"Dacă el e încăpăţânat şi nu vrea un teren de altă calitate..."

L-am contactat pe primarul Dumitru Viţel luni dimineaţă pentru a-i aduce la cunoştinţă problema veteranului, iar răspunsul a fost năucitor:

"Ştiu foarte bine problema lui nenea Manoliu, dar i-am spus să vină la Primărie, să vedem ce parcelă putem să-i dăm. Dacă el e încăpăţânat şi nu vrea un teren de altă calitate, eu ce să-i fac? Nu mai avem rezerve de calitatea terenului pe care l-a câştigat el şi nu avem ce să-i dăm", susţine Dumitru Viţel. Amintindu-i primarului că veteranul a fost trimis pe o parcelă ce deja avea un proprietar, primarul admite acest fapt dar din nou dă vina pe lipsa terenului "vacant". "Noi îl aşteptăm la primărie, să vedem cum rezolvăm problema. El este veteran de război, îl respectăm, dar altceva nu avem ce face!", susţine Dumitru Viţel.

Mai mult, întrebat de ce nu i-a răspuns niciodată la notificările bătrânului, răspunsul primarului a fost "Dar cu ce îl încălzea pe nenea Manoliu dacă îi trimiteam răspuns scris? El are nevoie de scrisoare sau de pământ?".

"Cum ar vrea să ajungă tata la Primărie la Curteşti? Cu Salvarea, cu maşina de pompe funebre?"

Îi amintim pe această cale primarului Dumitru Viţel, care conduce comuna Curteşti de 16 ani (opt ca viceprimar şi aproape opt ca primar!) că legea contenciosului administrativ (554) arată la articolul 8, aliniatul 1 că: "Persoana vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă adresată autorităţii publice emitente sau dacă nu a primit nici un răspuns în termenul prevăzut la art. 7 alin. (4), poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea, în tot sau în parte, a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi cel care se consideră vătămat într-un drept al său, recunoscut de lege, prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a cererii.

Familia veteranului Trofin Manoliu este indignată de răspunsul conducerii Primăriei. "Cum ar vrea să ajungă tata la Primărie la Curteşti? Cu Salvarea, cu maşina de pompe funebre? Ei aşteaptă să moară tata ca să scape de problemă. Atâţia ani au primit notificări din partea lui, nu şi-au găsit niciodată timp să-i răspundă şi acum îl cheamă la Primărie să-i rezolve problema? Dar când aveau rezerve de calitatea celei avute pe terenul obţinut în instanţă, de ce nu i-au dat şi şi-au bătut joc de bătrâneţea lui?", se întreabă fiica veteranului.

 

Spune-ne opinia ta