Aceștia nu au voie să vândă porcii, iar animalele trebuie declarate și la Primărie, în Registrul Agricol.
ANSVSA a publicat joi, 27 iulie, în dezbatere publică, pe site-ul propriu, un ordin pentru aprobarea condițiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România. Documentul nu este în vigoare ci are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a fi aplicat în gospodării, potrivit Agrointel.ro.
Reguli noi pentru creșterea porcilor
Conform noului ordin, exploataţiile noncomerciale de porcine, trebuie să îndeplinească o serie de condiții și cerințe de biosecuritate. La această categorie se încadrează exploataţiile nonprofesionale de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deţinute de persoane fizice, în care porcii sunt crescuţi pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial.
Astfel gospodarii trebuie să respecte următoarele condiții:
– porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în SNIIA;
– exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar veterinar;
– porcinele să fie înregistrate în Registrul agricol la UAT-ul de care aparține exploatația;
– comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la aceștia este interzisă.
Cerințe de biosecuritate în gospodării
Noul ordin prevede și o serie de condiții de biosecuritate care prevăd că porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deținute de alte porcine din alte exploatații sau de animale sălbatice.
Mai mult, adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încăt să se poate efectua ușor curățenia și dezinfecția. Gospodarii trebuie și să asigure condiții pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor și încălţămintei la intrarea şi ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele.
Aceștia sunt obligați să schimbe încălţămintea la intrarea şi ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele și să folosească o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine.
În plus, gospodarii trebuie să se asigure că:
– limitează accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
– interzic accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic sau cu alți porci domestici din alte exploatații de porcine, excepție face doar personalul sanitar veterinar în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu. Aceștia vor fi echipați cu echipament de protecție și vor lua toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploatație la alta;
– asigură împrejmuirea și protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
– hrănesc porcinele cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare.
– paiele pentru așternut se utilizează numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare.
– resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț, și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu se administrează în hrana porcilor.