Normele pentru acordarea ajutoarelor la incalzire, in Monitorul Oficial

Normele pentru acordarea ajutoarelor la incalzire, in Monitorul Oficial
Normele de aplicare ale ordonantei de urgenta prin care au fost impuse noi conditii de acordare a ajutoarelor la incalzire, in aceasta iarna, au fost publicate, miercuri, in Monitorul Oficial.

Hotararea Guvernului nr. 996/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.350/2006 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 677, din 6 octombrie 2010.

Prin OUG nr. 86/2010 a fost modificat modul de acordare a ajutoarelor de incalzire astfel incat, familiile si persoanele singure care, desi obtin venituri mai mici de 615 lei lunar pe membru de familie, au in proprietate unele mijloace precum microbuz, autobuz, autoturisme care depasesc 1.600 cmc sau familiile si persoanele care, pe langa imobilul in care locuiesc, detin si casa de vacanta, nu vor beneficia de astfel de ajutoare.

Ordonanta de Urgenta nr. 86/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 662, din 27 septembrie 2010.

"Incepand cu urmatoarea perioada vom merge pe un tip de abordare astfel incat ajutoarele pe care le acordam sa se adreseze direct familiilor care au nevoie de ele, sa le orientam strict acolo unde isi regasesc valoarea, a declarat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan-Nelu Botis, in urma adoptarii acestei OUG de catre Executiv.

Potrivit ordinului, a fost mentinuta prevederea potrivit careia vor beneficia de aceasta forma de ajutor familiile si persoanele singure ale caror venituri lunare sunt mai mici de 615 lei pentru fiecare membru al familiei, cuantumul ajutorului fiind diferentiat in functie de treptele de venit.

Noi conditii pentru obtinerea ajutorului

Noile reglementari introduc, insa, unele conditii pentru acordarea acestui tip de ajutor, iar familiile care, desi obtin venituri mai mici de 615 lei lunar pe membru de familie, au in proprietate unele mijloace precum microbuz, autobuz, autoturisme care depasesc 1.600 cmc sau familiile si persoanele care, pe langa imobilul in care locuiesc, detin si casa de vacanta, nu vor mai beneficia de ajutor de incalzire.

HG elaborata de Ministerul Muncii pentru aplicarea OUG nr. 86/2010 impune reglementarea explicita a categoriilor de venituri care se iau in considerare la stabilirea dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei.

Totodata, actul normativ reglementeaza procedura de efectuare prin sondaj a anchetelor sociale. Se va modifica si formularul de cerere si declaratie pe proprie raspundere prin includerea categoriilor de venituri, dar si a bunurilor care conduc la neacordarea ajutorului.

Potrivit noilor norme, ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza cererii titularului, insotita de declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei, veniturile acesteia, in care se specifica si numarul de camere aferent locuintei.

Pentru verificarea indeplinirii de catre solicitant a conditiilor de acordare a ajutorului, cererea si declaratia pe propria raspundere sunt insotite de documente doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate de acestia.

Componenta familiei se dovedeste cu actele de identitate ale solicitantului si ale membrilor familiei. Veniturile realizate de membrii familiei sau de persoana singura, inscrise in cererea si declaratia pe propria raspundere, se dovedesc prin documentele eliberate de angajator sau alte autoritati competente.

Formularele continand cererile si declaratiile pe propria raspundere pentru acordarea ajutorului sunt transmise de catre primarii furnizorilor de energie termica.

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie si, dupa caz, al persoanei singure, se iau in calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia in luna anterioara depunerii cererii.

In cererea si declaratia pe propria raspundere solicitantul ajutorului are obligatia de a mentiona bunurile detinute.
Plata ajutorului pentru incalzirea locuintei se acorda o singura data, pentru toata perioada sezonului rece.


Pentru verificarea situatiei ce rezulta din datele inscrise in declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia, primarii dispun efectuarea prin sondaj de anchete sociale la domiciliu sau, dupa caz, la resedinta solicitantului, pe perioada sezonului rece. (Avocatnet.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

astăzi, 23:19
39

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
54

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
61

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...