UTIL - Cum reduci consumul de energie electrica in propria casa?

UTIL - Cum reduci consumul de energie electrica in propria casa?
Daca stai sa faci niste calcule complexe inainte sa incalzesti o cana cu apa pentru a te hotari daca sa folosesti aragazul, cuptorul cu microunde sau un fierbator, nu vei face sa scada media consumului mondial de electricitate per casa. In consecinta, iata niste sfaturi mai mult sau mai putin radicale care iti pot modifica (in bine!) costul intretinerii:

1.Foloseste becuri economice (sau CFL-uri). Fata de cele vechi, consuma cu aproximativ 60% mai putin. Intr-adevar, sunt mai scumpe, dar au o durata mai lunga de viata, deci diferenta de pret se va atenua in timp. In plus, nu se incalzesc atat de mult ca cele obisnuite (la vara cand vor fi 40 grade afara vei fi recunoscator pentru asta) si in consecinta nu exista un risc atat de mare sa provoace vreun fel de incendiu.

2.Iluminatul inteligent iarasi ajuta: e mai bine sa ai surse de lumina separate pentru diferite parti ale camerei decat una singura de o intensitate mai mare.

3.Lampile cu senzor de miscare, amplasate in locurile unde sunt utile, te vor scuti de alta risipa de energie. Si nu uita de clasicul "inchide lumina in camerele unde nu ai treaba" pentru ca nu va incepe fotoliul sa faca fotozinteza si sa-ti produca oxigen.

4.Aparatele electrice consuma chiar si in stand by. Inchide monitorul cand pleci (de fapt, orice alt aparat pe care nu-l folosesti constant – chiar si unitatea centrala, ii va lungi perioada de viata si te va scuti de vreo 1000 kwh/an), ca nu te doare mana. E si mai bine sa ai un LCD decat un CRT, compara consumul si vei ajunge la aceeasi concluzie.

5.Electrocasnicele din clasa A (sau A+… sau A++) au un randament mai mare pentru mai putini wati; incearca sa urmaresti asta atunci cand faci cumparaturi de genul acesta – de fapt, inlocuirea unui frigider din 94 cu unul mai nou iti va face viata mai frumoasa. Dar si in cazul asta, ai grija sa alegi programul potrivit pentru temperatura de afara si cantitatea de alimente pe care o ai. A, si nu mai sta cu incarcatorul de mobil tot timpul in priza. EVER.

6.Evita sa folosesti incalzitoare electrice pentru camera. Sunt cele mai neprofitabile. La fel si toate incalzitoarele instant de apa care sunt foarte la moda acum. La fel, e mai bine daca renunti la boilerele pentru apa calda, care irosesc o cantitate mare de energie pentru transportul energiei de care au ele nevoie. Panourile solare sunt eficiente in cazul asta, in functie de tipul tau de locuinta (si nu, asta nu inseamna ca o sa faci dus doar cand e soare afara).

7.O izolatie buna.
Stiu ca nu vrei sa auzi ca trebuie sa investesti cateva zeci de mii de euro ca sa-ti scada cheltuielile, dar asta e singura solutie radicala care iti face k.o. factura. Costurile pentru caldura si racire vor scadea mai ceva ca leul in ultimele luni. (energeia.ro)


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Moartea cutremurătoare a lui Ionuț în Italia, în noaptea de Paști, într-un container de haine uzate!

astăzi, 13:32
110

Costantin Romeo Ionuț Antonie, tânăr român de 23 de ani, a murit într-un mod tragic duminică noaptea spre luni, în timp ce încerca să sustragă haine dintr-un contain...

El este cel mai scump „fotograf” din Botoșani, o poză depășește 1300 de lei!

astăzi, 12:49
579

Cel mai scump „fotograf” vine din Botoșani. Mai exact, de la Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.O poză făcută de el îi face pe...

Apă întreruptă și restricții în Dorohoi și alte două localități din județ!

astăzi, 12:25
123

Urmare a avariei produse în zona localității Dolina pe conducta din oțel Ø 600 mm, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani va restricționa furnizarea apei, astăzi 08 mai 2024, încep&a...