Nokia isi inchide fabrica din Romania - mii de oameni disponibilizati

Nokia isi inchide fabrica din Romania - mii de oameni disponibilizati
Fabrica Nokia de la Jucu, din judetul Cluj, se inchide, informatia fiind confirmata de reprezentantii companiei finlandeze.

"Nokia intentioneaza sa inchida capacitatile de productie din Cluj, Romania, pana la sfarsitul anului 2011, intrucat fabricile Nokia de mare volum din Asia asigura beneficii mai mari in privinta proximitatii si eficientei", se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

"Estimam ca intentia de a inchide fabrica din Cluj, impreuna cu ajustarile din cadrul operatiunilor de distributie si livrare vizeaza aproximativ 2.200 de angajati. Schimbarile planificate in cadrul diviziei Location & Commerce ar putea afecta aproximativ 1.300 de angajati. Aceste reduceri de personal vin in completarea masurilor anuntate in aprilie si sunt programate sa se produca pana la sfarsitul anului 2012", puncteaza documentul.

Angajatii fabricii Nokia de la Jucu au fost chemati, joi, la o sedinta, la care au fost anuntati ca firma la care lucreaza sa ve inchide.

"Nimeni nu stie despre ce este vorba si de ce ne-au chemat la aceasta intalnire. Trebuie sa fim acolo la ora 7.50. Am auzit ca este un cort imens in spatele fabricii, ferit bine de ochii de afara, unde va avea loc sedinta cu cei din conducerea Nokia Europa", a explicat unul dintre angajati, joi dimineata, inainte de anuntul ca fabrica se va inchide.

"Materia prima care a venit la Nokia Jucu a fost trimisa inapoi la furnizori. De asemenea, marfa care era in fabrica a fost trimisa la alte puncte de lucru. Este o incertitudine mare si nimeni nu stie la ce sa se astepte", a declarat un alt angajat, citat de Stiri de Cluj.

Dupa sedinta, fiecare angajat a primit o hartie, prin care este instiintat ca va primi "un pachet compensatoriu plus bonusuri suplimentare".

Liderul Cartel Afla, Bogdan Hossu, a explicat ca, prin modificarea Codului Muncii, intreaga responsabilitate apartine statului roman.

"Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi sa cerem tuturor cetatenilor romani sa nu mai cumpere produse Nokia. Noua insa, in acest moment, legislatia nu ne mai permite sa facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare", a spus Bogdan Hossu.

Investitiile straine, in scadere dramatica

Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a comentat subiectul, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, apreciind ca "lipsa unei diplomatii economice" a dus la situatia care s-a creat la Cluj.

"Fabrica de la Jucu a fost unul dintre succesele noastre economice. Perspectivele erau pentru angajarea a peste 15.000 de oameni in zona. Aceasta situatie care s-a creat acum nu este singurala, investitiile straine in Romania s-au prabusit dramatic, ajungand la nivelul de acum zece ani. Este o situatie care tine si de credibilitatea autoritatilor statului. Noi nu vorbim despre relatiile cu investitiile straine, care sunt extrem de precare. Investitorii fug din tara noastra, cum s-a intamplat si la Cernavoda", a explicat fostul ministru al Economiei.

Nokia inchide si alte fabrici

La inceputul acestui an, Nokia a concediat 7.000 de persoane in intreaga lume, pe masura ce cota sa de piata a fost acaparata de Apple si telefoanele care foloses sistemul de operare Google Android.

"Nokia intentioneaza sa-si inchida fabrica din Cluj, Romania, pana la sfarsitul lui 2011... si intentioneaza sa-si inchida operatiunile din Bonn, Germania si Malvern, SUA", spun reprezentantii gigantului finlandez.

Explicatiile companiei

Presedintele si CEO-ul Nokia, Stephen Elop, a explicat, joi, motivele pentru care fabrica de la Cluj s-a inchis, oficialul asigurand ca angajatii vor fi recompensati si vor fi ajutati sa isi gaseasca noi locuri de munca.

"Vrem sa ne ajutam anagajatii, ei vor primi si bani suplimentari. Avem deja un plan bine pus la punct, iar angajatii vor fi reantrenati pe piata muncii, suntem deja in discutii cu autoritatile locale din Cluj si Bucuresti, pentru a putea trece peste acest moment in cel mai bun mod posibil", a explicat Stephen Elop, intr-o teleconferinta.

Presedintele Nokia a explicat ca nu doar la Cluj s-au facut astfel de schimbari, iar masurile luate de Nokia reprezinta continuarea strategiei incepute in februarie.


ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă un deces în cazul accidentului de la Ibănești: Pentru Radu Tudose, bărbatul de 57 de ani, nu s-a mai putut face nimic!

astăzi, 19:16
681

Una dintre victime, un bărbat de 57 ani, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în stop cardio- respirator. Au fost aplicate manevrele de resuscitare timp de 45 minute, dar fără răspuns car...

Șoferi băuți, scoși din trafic de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 17:45
104

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit vineri, 21 iunie 2024, pentru control pe D.J. 298, în localitatea George Enescu, un autoturism condus de un bărbat de 36 de ani din acee...

Mobilizare impresionantă a pompierilor și medicilor pentru salvarea celor patru victime! (Video)

astăzi, 16:40
817

Pompierii cu două autospeciale și kit-uri de salvare din spații înguste, precum și trei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă, dar și două ambulanțe SAJ au fost prezente în...