UTIL: Unde NU ai voie sa stationezi cu masina?

UTIL: Unde NU ai voie sa stationezi cu masina?
Stationarea voluntara este interzisa in toate locurile in care nu este permisa nici oprirea voluntara. Printre acestea se numara curbele, intersectiile sau... trotuarele. Da, ati citit bine. Nici oprirea si nici stationarea nu sunt permise pe trotuare, daca nu se asigura spatiu de cel putin un metru pentru circulatia pietonilor. 
 
Potrivit Codului Rutier, se considera oprire imobilizarea voluntara a unui vehicul pe drumul public, pe o durata de cel mult 5 minute. Peste aceasta durata, imobilizarea se considera stationare.

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier stabileste ca este interzisa oprirea voluntara a masinilor in curbele si in locurile cu vizibilitate redusa sub 50 metri sau in pe trecerile de pietoni ori la mai putin de 25 de metri inainte sau dupa acestea.

Nu ai voie sa iti opresti autoturismul nici in intersectii, inclusiv cele cu circulatie in sens giratoriu, si nici in statiile mijloacelor de transport public de persoane sau la o distanta mai mica de 25 metri inainte si dupa acestea. Mai mult, nu poti opri nici pe partea carosabila a autostrazilor, a drumurilor expres si a celor nationale europene ori in locurile in care nu este permisa depasirea.

Oprirea voluntara nu este permisa in locul in care se impiedica vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos si nici pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificatiile "Drum ingustat", "Prioritate pentru circulatia din sens invers" sau "Prioritate fata de circulatia din sens invers".

De asemenea, actul normativ citat interzice oprirea voluntara si pe pistele obligatorii pentru pietoni si/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare.

Bineinteles, oprirea este interzisa si in zona de actiune a indicatorului "Oprirea interzisa".

In plus, se mai interzice oprirea autoturismelor si:

•pe poduri, pe si sub pasaje denivelate, precum si pe viaducte;
•in dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabila, daca prin aceasta se stanjeneste circulatia a doua vehicule venind din sensuri opuse, precum si in dreptul marcajului continuu, in cazul in care conducatorii celorlalte vehicule care circula in acelasi sens ar fi obligati, din aceasta cauza, sa treaca peste acest marcaj;
•pe platforma caii ferate industriale sau de tramvai ori la mai putin de 50 m de acestea, daca circulatia vehiculelor pe sine ar putea fi stanjenita sau impiedicata;

Unde nu putem stationa?

Asa cum precizam la inceputul articolului, stationarea voluntara este interzisa in toate cazurile in care este interzisa si oprirea.

La acestea se adauga interdictia de stationa pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m, in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice sau in pante si in rampe.

Stationarea nu este permisa nici in zona de actiune a indicatorului cu semnificatia "Stationarea interzisa" si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii.

Totodata, nu poti stationa nici in locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Stationare alternanta", in alta zi sau perioada decat cea permisa, ori acolo unde este amplasat indicatorul cu semnificatia "Zona de stationare cu durata limitata" peste durata stabilita.

Daca incalcati aceste reguli, politia rutiera poate dispune ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila, dupa cum stabileste Codul Rutier. Ridicarea si depozitarea vehiculelor in locuri special amenajate se realizeaza de catre administratiile publice locale sau de catre administratorul drumului public, iar contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul si depozitarea vehiculului stationat neregulamentar se suporta de catre detinatorul autoturismului.

avocatnet.ro



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
17

PreÈ™edintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să È›inem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
59

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
61

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...