Noile reguli privind RCA-ul au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2012. Ce s-a schimbat?

Noile reguli privind RCA-ul au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2012. Ce s-a schimbat?
La inceputul anului 2012, au intrat in vigoare cateva modificari in ceea ce priveste asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.

De la 1 ianuarie 2012, au crescut limitele de despagubire, adica acele sume maxime care pot fi primite din partea companiei de asigurari, in cazul in care sunteti prejudiciati. In Romania, limitele de despagubire respecta sunt fixate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu respectarea cerintelor europene.

Mai exact, din 2012, plafonul maxim de despagubire pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, a crescut la 1.000.000 euro de la 750.000 de euro, cat a fost in 2011.

De asemenea, limita de despagubire pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate este situata la 5.000.000 euro, fata de 3.500.000 de euro, plafonul stabilit pentru anul 2011.

Aceste limite maxime de despagubiri sunt stabilite in euro, insa vor fi calculate in lei, la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Noile limite de despagubire au fost aprobate prin Ordinul CSA nr. 14/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 858, din 6 decembrie 2011.

Bonus malus se va aplica si persoanelor juridice

O alta modificare importanta care intra in vigoare in 2012 se refera la sistemul bonus-malus. Astfel, potrivit actului normativ citat, incepand din 1 ianuarie 2012, pentru politele emise dupa aceasta data, sistemul bonus-malus se aplica si asiguratilor persoane juridice.

Sistemul bonus-malus presupune majorarea primei de asigurare in functie de numarul de daune produse si platite.

Altfel spus, prin intermediul acestui sistem, soferii care nu consemneaza daune pe politele lor de RCA sunt recompensati, la reinnoirea politei, cu o reducere a tarifului, in timp ce conducatorii auto care au produs daune si i-au pus la plata pe asiguratori, sunt penalizati printr-o majorare de pret.

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
10

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
569

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
181

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...