Sute de mii de români aflați acum în activitate profesională ar putea primi mai mulți bani în momentul în care se vor pensiona. Totul este prevăzut într-un proiect de lege, care a fost aprobat de senatori și care a primit, recent, un raport de adoptare de la deputați, conform Capital.ro.
Este vorba despre pensia ocupațională. Acest proiect transpune în legislația națională o importantă directivă europeană. Așadar, salariații din România ar putea primi o a doua pensie, pe lângă cea de la stat.
Pensia ocupațională va fi facultativă și va fi suportată de către angajator, dar poate contribui și angajatul. Contribuția este împărțită în contribuția angajatorului și cea a salariatului.
În cazul în care angajatorul este dispus să ofere această pensie, acesta trebuie să o ofere tuturor angajaților. Desigur, angajatorul poate să vireze contribuții diferite, în funcție de salariu, funcție sau vechime.
Proiectul de act normativ prevede că un fond de pensii se poate organiza doar la iniţativa unui administrator autorizat, iar fondul va putea include angajatii unei singure firme sau ai mai multor firme.
Este important de menţionat că un angajat nu poate fi obligat să contribuie la acest fond de pensii. În plus, angajatorul trebuie să aibă acordul scris al angajaţilor pentru a le reţine bani acestora pentru contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale.
Proiectul de lege stabileşte că banii vor fi vărsaţi la un fond de pensii ocupaţionale pe conturi individuale, astfel că un participant se poate transfera la un alt fond de pensii ocupaţionale sau facultative, fără vreo penalizare.
Senatul a adoptat proiectul cu 71 de voturi. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.