Noi viituri pe Suceava, Siret şi Prut, specialiştii ANAR încearcă să le controleze prin acumulări

Specialiştii Administraţiei Naţionale Apele Române intenţionează să atenueze cu ajutorul acumulării Bucecea noul val de viitură aşteptat pe Siret dinspre Ucraina, pentru ca acesta să nu se suprapună cu o altă viitură aşteptată în orele următoare pe râul Suceava.

"Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele zile, în orele imediat următoare este aşteptată o nouă viitură pe râul Suceava", care colectează prin toţi afluenţii săi precipitaţiile acumulate în ultimele ore în judeţul Suceava, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al ANAR.

Conform datelor ANAR, "este depăşită cota de pericol cu peste 1,5 metri la staţia Iţcani".

"În cursul nopţii, viitura (de pe Suceava, n.r.) va ajunge din râul Suceava în râul Siret", se mai arată în comunicatul ANAR.

Pe de altă parte, conform datelor primite de experţii ANAR de la omologii ucraineni, debitele Siretului şi Prutului cresc.

Pentru a întârzia viitura care se propagă din Ucraina către România pe râul Siret, conducerea ANAR a dispus ca, din acumularea Bucecea, să se reducă debitul cu circa 200 de metri cubi pe secundă, pentru a permite decalarea viiturilor de pe râurile Suceava şi Siret în punctul de confluenţă, iar nivelurile în aval pe sectorul Lespezi-Drăgeşti să fie comparabile cu cele de la prima viitură, relateaza Mediafax.

"Avem de-a face cu două viituri, una pe Siret şi alta pe Suceava, care va ajunge, evident, tot în Siret. Vom încerca să o atenuăm pe cea dinspre Ucraina în acumularea de la Bucecea, pentru a permite tranzitarea celei de pe Suceava fără probleme pentru diguri", au explicat, pentru MEDIAFAX, specialiştii ANAR.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în cursul anului trecut pentru operatorii economici care poluează aerul!

astăzi, 20:30

Garda de Mediu Botoșani vine cu câteva precizări în întâmpinarea celor care doresc să fie informați. Poluarea și mirosurile pestilențiale reprezintă două probleme di...

„DemocraZICI 2025”: Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită de micii cititori ai unei școli din Botoșani! (foto)

astăzi, 19:45

Sărbătorită la nivel mondial din 2010, această zi are ca scop evidențierea rolului lecturii cu voce tare de a crea comunități și a împărtăși povești. În țara noastră, even...

Locuință în pericol din cauza unui coș de fum necurățat: Recomandările ISU!

astăzi, 18:40

Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș. La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamen...