Noi vehicule vor fi scutite de la plata rovinietei

Deputatii au adoptat miercuri un proiect de lege care stabileste ca noi vehicule vor fi scutite de la plata rovinietei. In momentul de fata, tariful nu este achitat de ambulante, de masinile Ministerului Apararii Nationale si de cele ale Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.8/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania a fost aprobat miercuri de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 295 voturi pentru, 1 contra si 16 abtineri.

Actul normativ, adoptat cu unele amendamente, stabileste noi categorii de vehicule care nu vor mai plati pe viitor rovinieta.

Astfel, pe lista celor care nu achita tariful de drum vor fi incluse masinile Serviciului Roman de Informatii, ale Serviciului de Informatii Externe, ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Avand in vedere aceste modificari, iata lista vehiculelor scutite de la plata rovinietei:

-unitatile Ministerului Apararii Nationale, SIE, SRI, STS si ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor;
unitatile Ministerului Afacerilor Interne;
-serviciile de ambulanta;
-serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta;
-Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A.;
-vehicule folosite exclusiv in transportul public local de persoane prin servicii regulate pe raza teritorial-administrativa a unei localitati;
-vehicule istorice.

Camera Deputatilor a fost for decizional in acest caz, astfel ca, pentru a se aplica, reglementarile mai trebuie doar promulgate de presedintele tarii si publicate in Monitorul Oficial.

Rovinieta a fost introdusa prin OG nr. 15/2002. Actul normativ defineste tariful de utilizare ca fiind o anumita suma a carei plata confera unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, reteaua de drumuri nationale din Romania, concesionata Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Tarifele de utilizare a drumurilor nationale sunt diferentiate in functie de tipul autovehiculului, dar si de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Spre exemplu, pentru autoturisme, aceste tarife sunt cuprinse intre 3 euro (rovinieta valabila 7 zile) si 28 de euro (rovinieta valabila un an de zile).

Cei care circula fara rovinieta vor fi sanctionati cu amenda, dar si cu plata unui tarif de despagubire (pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire se retine si certificatul de inmatriculare al vehiculului). Acestea au valori diferite in functie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse intre 250 si 500 lei, in timp ce despagubirile sunt de 28 de euro. (Avocatnet.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marius Șumudică, întrebat despre ce s-a întâmplat în vestiar la Botoșani: „O să aflați zilele următoare”

astăzi, 08:32

Șumudică a dat vina pe jucători, după ce Rapid a ajuns la a doua înfrângere cu el pe banca tehnică. Antrenorul spune că fotbaliștii lui ar fi trebuit să înscrie din ocaziile ...

Preasfințitul Părinte Nechifor Botoșăneanul a botezat al șaptelea copil al unei familii din Dorohoi! (Foto)

astăzi, 08:04

La sfârșitul lunii septembrie, Preasfințitul Părinte Nechifor Botoșăneanul a poposit în Dorohoi, la Catedrala orașului, unde a oficiat Taina Sfântului Botez pentru cel de-al ș...

Maria, copila din Botoșani care a triumfat la Cyprus Dance Fusion! (Foto)

astăzi, 07:45

În competiția în care sunt înscriși sportivi din 10 țări, Maria Breșug a impresionat juriul și s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.   ”Ne m&...