Noi restricții urmează să fie instituite în întreaga țară

Noi restricții urmează să fie instituite în întreaga țară

În multe localități din țară, acolo unde incidența depășește pragul de 7,5‰, carantina de noapte ar putea începe mai devreme pe toată durata săptămânii, iar magazinele s-ar putea închide la ora 18.00. În plus, circulația persoanelor în afara localităților cu o rată mai mare de 3 la mie ar putea fi interzisă. Pentru mall-uri vom lua măsuri pentru evitarea aglomerației.  

Circulația persoanelor în afara localităților cu o rată mai mare de 3 cazuri de COVID la mia de locuitori ar putea fi interzisă, iar în localitățile în care incidența infectărilor la mia de locuitori (%) este între 4 și 7,5, carantina de noapte va începe la ora 20.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Măsura va înceta doar atunci când incidența va scădea sub 3,5‰. Aceasta este propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) care joi seara era discutată în Guvern, urmând să se decidă dacă va fi aprobată sau nu. 

 Autoritățile mai propun ca în zonele cu incidența de peste 7,5%, carantina de noapte cu începere de la ora 20.00 va fi în vigoare pe întreaga durată a săptămânii. Dacă incidența scade sub 7%, atunci restricții vor rămâne doar vinerea, sâmbăta și duminica.  În plus, operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile cu incidența între 4 și 7,5% vor avea programul limitat până la ora 18.00 în zilele de weekend, iar acolo unde rata de infectare este de peste 7,5‰ restricția se extinde pe toată durata săptămânii. În mod distinct, autoritățile sanitare propun suspendarea activității în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența este mai mare de 4%, urmând ca restricția să înceteze dacă rata infectărilor coboară sub pragul de 3,5%.  

Prin „incidența cumulată în ultimele 14 zile“ se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi şi a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează. Zilnic, pe baza datelor implementate în platforma alerte.ms.ro, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va realiza calculul ratei de incidență pentru fiecare localitate.  

 

 

 

Spune-ne opinia ta