Noi reglementari in Contractul-cadru privind asistenta medicala, pentru 2009

Guvernul a modificat Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009.

Ministerul Sanatatii sustine ca va elabora normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, pentru 2009, pana la 1 aprilie, data la care acesta va intra in vigoare.

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 1714/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009.

Contractul-cadru pentru anul 2009 va intra in vigoare de la 1 aprilie. Intr-un comunicat emis joi, Ministerul Sanatatii a aratat ca, pana la intrarea in vigoare, vor fi elaborate si normele metodologice de aplicare ale acestuia.

Contractul-cadru este cel mai important document din sistemul de sanatate, in care sunt stabilite, anual, conditiile contractarii cu furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale. Contractul -cadru din 2009 cuprinde cele mai multe elemente de noutate in privinta prescrierii medicamentelor, a relatiei contractuale dintre casele de asigurari de sanatate si furnizori, dar si in cadrul medicinii primare si profilactice.

Principalele modificari si completari aduse contractului-cadru:

- Incepand cu 1 aprilie 2009, prescrierea medicamentelor se va face sub forma denumirii comune internationale (DCI). Exceptie vor face cazurile justificate medical in fisa medicala a pacientului, situatie in care medicul va prescrie medicamentele necesare pe denumire comerciala, in concordanta cu diagnosticul. In prezent prescrierea medicamentelor se face numai sub forma denumirii comerciale. Procedura detaliata de prescriere pe DCI se va regasi in normele metodologice ale contractului-cadru

- Farmaciile aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate vor avea obligatia sa elibereze numai medicamentul care da pretul de referinta in cadrul denumirii comune internationale prescris de medic. Cu acordul asiguratului, insa, pot elibera si alte medicamente din cadrul aceleiasi denumiri comune internationale, cu exceptia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala.

- Se introduce obligatia caselor de asigurari de sanatate de a face publica lista furnizorilor cu care au incheiat contracte precum si valoarea de contract si la sediul acestora, nu numai prin afisare pe pagina web.

- S-a introdus obligatia spitalelor de a afisa cheltuielile efectuate in luna precedenta pe pagina web a Ministerului Sanatatii, in primele 3 zile lucratoare ale lunii curente.

- Se introduce posibilitatea ca furnizorii de servicii medicale de recuperare-reabilitare sa incheie contract atat cu casa de asigurari de sanatate in a carei raza administrativ-teritoriala isi au sediul, filiale sau puncte de lucru, cat si cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, si cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor. In prezent se poate incheia contract numai cu una dintre casele de asigurari mentionate mai sus.

- Se introduce o noua obligatie a caselor de asigurari de sanatate, de a deconta contravaloarea serviciilor medicale paraclinice numai daca medicii de familie/medicii de specialitate din ambulatoriu au competenta legala necesara si au in dotarea cabinetului aparatura medicala corespunzatoare pentru realizarea acestor servicii.

- Pentru descurajarea furnizorilor care incalca obligatiile contractuale se majoreaza penalitatile de la 2%, 15% si 20% la 10%, 20% si respectiv 30%. In cazul spitalelor, a furnizorilor de servicii medicale de urgenta prespitaliceasca si unitatilor sanitare de recuperare cu paturi, procentul aferent penalitatii aplicate la a treia constatare a nerespectarii obligatiilor contractuale a fost majorat de la 5% la 9%.

- S-a prevazut participarea obligatorie a medicilor de familie la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, in afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale. Prin aceasta se asigura accesul pacientilor la servicii de asistenta medicala primara indiferent de ora si de zona si se reduce numarul de cazuri cu evolutie nefavorabila si decesele a caror producere este favorizata prin neasigurarea in timp util a asistentei medicale. Un aviz consultativ in aceasta directie va fi inaintat MS de catre Colegiul Medicilor din Romania.

- Se va extinde de la 3 luni la 6 luni, termenul maxim in care medicul de familie nou venit, care a incheiat contract de furnizare de servicii medicale pentru lista constituita pana la data incheierii contractului, este obligat sa inscrie numarul minim de asigurati si persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...