Noi probleme pentru Modern Calor în ceea ce priveşte motoarele de cogenerare

Societatea de termoficare întâmpină noi probleme cu motoarele de cogenerare. După ce procurorii DNA au lansat acuzaţii oficiale asupra mai multor şefi ai societăţii şi asupra unor angajaţi ai Elsaco, Modern Calor are probleme şi cu producătorul motoarelor. 

Noi probleme pentru Modern Calor în ceea ce priveşte motoarele de cogenerare

Societatea de termoficare a fost pusă la plata a TVA de către vameşi, după ce producătorul celor două motoare de cogenerare, din Ucraina, a înlocuit unul dintre motoare ce s-a stricat. Modern Calor avea încheiat un contract de mentenanţă şi cu firma din Ucraina, iar în 2013 unul dintre motoare s-a defectat şi a fost înlocuit.

Vameşii au stabilit de plată 30.000 de lei reprezentând TVA aferent importului făcut, însă Modern Calor a contestat măsura la Direcţia Regională de Administrare Fiscală Iaşi. Nu a primit un răspuns favorabil şi s-a adresat instanţei. Reprezentanţii societăţii susţin că de fapt nu este un import, motoarele fiind în continuare proprietatea firmei din Ucraina şi ei doar le folosesc. 

Procurorii DNA au declanşat urmărire penală împotriva conducerii Modern Calor, societăţii Elsaco şi ai doi angajaţi ai acestora pentru abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu. 

Potrivit anchetatorilor, la data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA și o asociere de firme al cărui lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, cu încălcarea dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și la un preţ supraevaluat, a fost încheiat ”Contractul de mentenanţă preventivă şi mentenanţă corectivă pentru două module de cogenerare…”, documentul respectiv fiind semnat și de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoșani.

Mai mult, asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii.
Ulterior, între asocierea respectivă și furnizorul celor două module de cogenerare (autorizat de producător să presteze activități de service pe teritoriul României) a fost încheiat un contract de mentenanță, având același obiect, însă la un preț inferior celui care urma să fie achitat de beneficiarul final SC Modern Calor SA.

În același context, în perioada 21.06. – 15.10.2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.524,86 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpații Sandu Florin, Diaconu Ion și Agapie Denisia-Paula deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului indicat ca și temei al obligațiilor de plată, aspecte inserate în mod vizibil în cuprinsul facturilor).

Aportul la aprobarea la plată a celor trei facturi și l-au adus și inculpații: Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv și Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în patrimoniul SC Modern Calor în sumă de 2.364.449,60 lei, sumă care reprezintă în acelaşi timp un folos necuvenit pentru asocierea de firme menționată mai sus.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
15

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
185

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...

ISU Botoșani își mărește echipa: Patru posturi scoase la concurs din sursă externă!

astăzi, 16:00
152

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pe...