Noi categorii de personal vor putea face parte din rezerva de mobilizare a armatei în caz de stare de război

Noi categorii de personal vor putea face parte din rezerva de mobilizare a armatei în caz de stare de război

Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să completeze rezerva de mobilizare a armatei române, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau de război, cu polițiștii și polițiștii din penitenciare, care vor fi luați în evidență ca rezerviști, precum și din tinerii care vor urma, în mod voluntar, un program de pregătire militară de bază.

Potrivit avocatnet.ro, modificările menționate, dar și altele, se regăsesc într-un proiect de lege pus recent de MApN în dezbatere publică și vizează modificarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora. Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace, menționează MApN într-un comunicat de presă.

Conform proiectului de lege, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare. La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională.

În rezervă vor fi încadrați și polițiștii, și polițiștii din penitenciare

În plus, se va mai introduce prevederea potrivit căreia, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau de război, cetățenii încorporabili și rezerviști cu domiciliul în România, dar plecați temporar în afara țării vor avea obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificări, la centrele militare în evidența cărora se află pentru înmânarea ordinului de chemare.

Cetățenii încorporabili, recruții și rezerviștii vor putea fi chemați la centrele militare, pentru clarificarea situației militare, de cel mult trei ori pe an, în timp ce, în prezent, este prevăzută o singură chemare.

O altă prevedere a proiectului se referă la crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot completa, în situaţiile prevăzute de lege, structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Totodată, rezerviștii pot fi concentrați, pe timp de pace, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

În serviciul militar activ vor fi incluși și studenții militari, care vor fi studenții de poliție sau de poliție penitenciară, cei admiși la un program de studii universitare de licență în cadrul instituțiilor de învățământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, cu excepția elevilor din cadrul colegiilor militare naționale. De asemenea, în această categorie vor intra și studenții din instituțiile civile de învățământ superior școlarizați pentru nevoile MApN sau ale altor instituții cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

Proiectul propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu. Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare-încorporare este necesară pentru fundamentarea documentelor de planificare operaţională, administrativă şi bugetară la nivelul structurilor din cadrul MApN, precum și al celorlalte instituții cu atribuţii în domeniul apărării și securităţii naţionale, își motivează ministerul inițiativa legislativă.

Angajatorii vor avea obligația de a suspenda raporturile de muncă sau de serviciu ale salariaților care participă la instruire sau care sunt militari voluntari în termen și să le păstreze acestora locul de muncă pe toată durata absenței.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
186

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
168

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
118

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...