O alta posibilitate este ca medicul sa isi negocieze salariul cu managerii de spital. Asta pentru ca exista foarte multi chirurgi mari, ultracunoscuti, care vor spune ca nu vor sa lucreze cu contract permanent nici la stat nici la privat dar, spune ministrul, pot sa opteze sa faca zece operatii la Iasi, sa mai faca cinci operatii la Targul- Mures si zece operatii la Bucuresti. Acestia vor negocia un tarif. Daca spitalul respectiv are asemenea cazuri si poate sa spuna ca suporta.
Intrebat cat va castiga un medic dupa aplicarea acestei legi, Nicolaescu a spus:
cred ca intr-un spital public, un medic foarte bun si care isi face cu adevarat datoria si e cautat de pacienti, pentru ca avem si criterii de competenta, salariul unui asemenea medic poate sa duca la 1.000 de euro pe luna, ceea ce eu cred ca pentru Romania de astazi e ceva.
Cum se va evalua insa competenta? Ministrul Sanatatii sustine ca sefii de sectie, directorii medicali si managerii spitalelor vor fi cei care vor evalua criteriile de competenta ale fiecarui medic in parte.
O alta problema e aceea a banilor primiti de medici in plic. “Nu stiu cat primesc medicii in plic. Un studiu recent vorbea despre plati informale de circa 200-300 de milioane de euro pe an. Asa spunea studiul. Nu stiu insa daca e adevarat, a declarat ministrul Sanatatii.
In ceea ce priveste numarul de medici, ministrul a spus ca se va trece la o redistribuire. "Exista spitale cu 20 de medici dar care nu au nevoie decat de noua dar exista si spitale care au prea putini. Vom face o redistribuire".