Nicolaescu: Medicii nu vor mai fi platiti de la stat pentru munca de la cabinetele lor private!

Nicolaescu: Medicii nu vor mai fi platiti de la stat pentru munca de la cabinetele lor private!
In multe cazuri, medicii stau doua ore la un spital public dupa care isi cheama pacientii la cabinetul privat, dar iau salariu de la stat ca si cum ar munci cu norma intreaga la spitalul de stat. Cu noua grila de salarizare "va fi un fel de reglementare care ii da fiecaruia voie sa opteze pentru ceea ce doreste. Daca vrea sa munceasca cu jumatate de norma la stat, suntem de acord, dar sa stim, si nu-ti plimbi pacientii (…).Vrei sa fii un medic respectat, atunci poti sa ai garantia ca stai in spitalul public cu norma intreaga si muncesti alea sapte ore pe care le prevede Codul Muncii - pentru profesia de medic, pentru ca uneori mai intri si in linia de garda, mai faci si contravizita si asa mai departe - si primesti o leafa de 3.000 de lei (...) Poti sa vii sa lucrezi suplimentar in niste sectii private sau la niste paturi private pe care le facem in spitalul public si de acolo iti completezi venitul", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii la o emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv.

 O alta posibilitate este ca medicul sa isi negocieze salariul cu managerii de spital. Asta pentru ca exista foarte multi chirurgi mari, ultracunoscuti, care vor spune ca nu vor sa lucreze cu contract permanent nici la stat nici la privat dar, spune ministrul, pot sa opteze sa faca zece operatii la Iasi, sa mai faca cinci operatii la Targul- Mures si zece operatii la Bucuresti. Acestia vor negocia un tarif. Daca spitalul respectiv are asemenea cazuri si poate sa spuna ca suporta.

 Intrebat cat va castiga un medic dupa aplicarea acestei legi, Nicolaescu a spus: cred ca intr-un spital public, un medic foarte bun si care isi face cu adevarat datoria si e cautat de pacienti, pentru ca avem si criterii de competenta, salariul unui asemenea medic poate sa duca la 1.000 de euro pe luna, ceea ce eu cred ca pentru Romania de astazi e ceva.

 Cum se va evalua insa competenta? Ministrul Sanatatii sustine ca sefii de sectie, directorii medicali si managerii spitalelor vor fi cei care vor evalua criteriile de competenta ale fiecarui medic in parte.

 O alta problema e aceea a banilor primiti de medici in plic. “Nu stiu cat primesc medicii in plic. Un studiu recent vorbea despre plati informale de circa 200-300 de milioane de euro pe an. Asa spunea studiul. Nu stiu insa daca e adevarat, a declarat ministrul Sanatatii.

 In ceea ce priveste numarul de medici, ministrul a spus ca se va trece la o redistribuire. "Exista spitale cu 20 de medici dar care nu au nevoie decat de noua dar exista si spitale care au prea putini. Vom face o redistribuire".
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce riscă botoșănenii care nu folosesc toți banii de pe cardurile de energie!

astăzi, 17:32
7

Teoretic, aceste carduri ar fi trebui să expire la finele lunii aprilie, dar Guvernul a anunțat prelungirea valabilității cardurilor de energie până la data de 31 mai.Prin intermediul u...

Programul Trenurile Soarelui 2024 ocolește Botoșaniul, ce orașe sunt pe listă!

astăzi, 16:26
110

CFR Călători a anunțat joi după-amiază începerea programului Trenurile Soarelui 2024, cu începere din 14/15 iunie.Într-un comunicat dat publicității, operatorul feroviar d...

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
37

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...